Читај ми!

Vujović: Dobar trenutak za reforme

Srbija se trenutno nalazi u dobroj poziciji da sprovede najavljene mere, kaže za RTS ministar finansija Dušan Vujović. Ističe da se srednje kategorije, poput prosvetara i zdravstvenih radnika ne mogu izuzeti iz mera jer se na njima najviše štedi.

Rebalans je prvi korak na putu reformi koje moramo da završimo i koje su obećavane godinama i decenijama, istakao je ministar finansija Dušan Vujović.

Smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra, najavio je danas Vujović na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vujović je rekao da je krajnje vreme da se reforme sprovedu jer postoji poverenje investitora, a devizne rezerve su dobre. Kaže da je potrebno prihvatiti žrtve zarad bolje budućnosti. 

Cilj, međutim, nisu žrtve, one su sredstvo za balansirani pristup reformama, kaže ministar.

Rekao je da se Vlada trudila da se poštuje socijalna pravda i da oni sa najmanjim primanjima budu izuzeti. Plate će biti smanjivane linearno za 10 odsto, i to ceo iznos, ukazao je Vujović. Nijedna plata, pritom, ne sme da bude manja od 25.000.

Naglasivši da se najveći deo penzija neće smanjivati, Vujović je naglasio da će se smanjivati onaj deo penzije koji prelazi 25.000, to jest – razlika.

Govoreći o protestu prosvetara, Vujović je rekao da razume da im je teško, ali i istakao da se ne mogu izuzeti od smanjivanja plata.

Pozivam ih da porazmisle koliko vremena rade i kako da dopunskim radom nadoknade smanjenje plata, poručio je Vujović.

Ministar je dodao da, ako se izuzmu srednje kategorije, "nemamo na čemu da uštedimo".

Štedeće i država, tvrdi Vujović. Država je gledala da minimizira mere u okviru rashoda, kaže ministar, dodajući da će ostale mere biti sprovedene tamo gde "manje bole".

Vujović je rekao da će se štedeti prilikom kupovine dobara i usluga, ali i na neracionalnim subvencijama koje su trošene bez rezultata. "Očekujemo velike uštede rešavanjem statusa preduzeća u restrukturiranju, ali i u javnim preduzećima", kaže ministar.

Istakao je i da je u Vašingtonu sa MMF-om postignut "visok stepen saglasnosti". Dolazak MMF-a je važan jer šalje pozitivan signal investitorima, rekao je Vujović.

Očekuje da će 2015. Srbija doživeti ekonomsko oživljavanje, a 2017. održivi rast i razvoj. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво