Читај ми!

Ugovoren remont pruga na Koridoru 10

Srpske i ruske železnice potpisale su, tokom boravka ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu u četvrtak, aneks dva ugovora za realizaciju ruskog kredita i to za rekonstrukciju tri deonice pruga na Koridoru 10, na severu Srbije.

Goran Maksić, direktor Direkcije za infrastrukturu "Železnica Srbije", najavio je da bi radovi mogli da počnu već za mesec i po dana, i da će ukupna dužina rekonstruisanih pruga biti oko 66 kilometara, prenosi Tanjug.

Na tim prugama će biti vraćene projektovane brzine vozova od 120 kilometara na sat, dok se sada vozovi na njima kreću svega između 30 i 50 kilometara, naglasio je Maksić.

"Taj čuveni aneks 2.1 je, nakon dužih pregovora i dešavanja u Železnicama, potpisan juče za rekonstrukciju tri severne deonice na Koridoru 10, od ukupno šest predviđenih deonica", naveo je Maksić.

Direktor Direkcije za infrastrukturu ističe da je konačno ugovoren posao koji obuhvata izvođenje građevinskih i elektrotehničkih radova i nabavku jednog dela materijala.

"Građevinski materijal za izvođenje radova nabavljen je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i vrednost tog materijala iznosi oko 18,5 miliona dolara, tako da je ukupna vrednost investicije oko 67 miliona dolara", navodi Maksić.

Maksić napominje da je planirano da, nakon potrebnih procedura u ministarstvima finansija dve zemlje, "Železnice" započnu pripreme za izvođenje radova.

"Rok izvođenja radova za prvu deonice je 205 dana, ali imamo obećanje ruske strane da će zbog primene najsavremenije tehnologije ti rokovi biti prepolovljeni. Očekujemo da radovi počnu na prvoj deonici za mesec i po do dva meseca", dodao je Maksić.

Prve dve deonice, Ruma-Golubinci i Sopot Kosmajski-Kovačevac, trebalo bi da počnu da se grade do kraja ove godine i uz skraćenje rokova biće završene tokom naredne godine.

Komentarišući probleme koji su kočili potpisivanje aneksa dva, Maksić ističe da su oni prevaziđeni tako da su "Železnice Srbije" prihvatile zahtev ruske strane da se uzmu u obzir njihovi troškovi transporta u okviru relizacije projekta.

Predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin je u septembru tražio od Vlade da ubrza potpisivanja aneksa dva ugovora, nakon čega su smenjena dvojica izvršnih direktora u "Železnicama Srbije" zbog kočenja ruskog kredita.

Od ruskog kredita biće rekonstruisane deonice Ruma-Golubinci (17,9 km), Sopot Kosmajski-Kovačevac (18,4) i Mala Krsna - Velika Plana (29,4) na severnom kraku Koridora 10, a vrednost radova je 48,7 miliona evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво