Problemi u unapređenju stočarstva

Državna pomoć ne dolazi do izražaja, zato što nema dovoljno službi koje uvode stoku u registar i unapređuju kvalitet stada.

Na tribini "Selekcija stočarstva" održanoj u  Novom Sadu, učestvovao je sekretar Ministarstva poljoprivrde, Milan Petrović koji je istakao kako je vrlo malo krava upisano u registar: "Na teritoriji Vojvodine je upisano samo 12 odsto stoke, dok je taj procenat u centralnoj Srbiji još manji". Objasnio je i da se u zemljama Evropske unije upisuje više od 85 odsto stoke, a u Srbiji se ovaj problem rešava teško, iako se farmerima plaća 5.600 dinara po upisanoj kravi.

Petrović je rekao i da  državne podticajne mere ne mogu da se ostvare dovoljno jer nema dovoljno službi koje uvode rasnu stoku u registar i poboljšavaju kvalitet stada. U rešavanju problema može da pomogne Udruženje farmera koje bi trebalo da osnuje lokalne selekcijske službe za upis stoke uz pomoć države. Stručnjaci sa poljoprivrednih fakulteta bi mogli da pruže stručnu pomoć.

U Novom Sadu je najavljeno da bi Skupština Srbije tokom jeseni trebalo da usvoji Zakon o stočarstvu i izmene Zakona o veterinarstvu, čime bi se stvorili svi pravni uslovi za osnivanje selekcijskih službi.

Na tribini je učestvovala i Snežana Trivunović iz Republičke selekcijske službe, zadužena za teritoriju Vojvodine. Ona je rekla da u toj pokrajini trenutno radi 37 osnovnih službi, ali su one na tržištu imaju pravo da naplate od proizvođača svoje usluge.

Tribinu "Selekcije u stočarstvu" organizovao je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво