Читај ми!

Nestabilna proizvodnja struje

Poplave ugrožavaju rad Hidroelektrane "Đerdap 2", struje je manje za 30 odsto. Srbija je u energetskoj krizi jer joj zbog stanja na kopovima nedostaje i uglja i struje, a nedovoljno je gasa i mazuta, poručuju iz Vlade.

Zbog poplava energetski sistem Srbije je nestabilan, upozorava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Od majskih poplava se još nisu oporavili kopovi uglja u "Kolubari" i "Kostolcu", a nezapamćene vremenske nepogode sada nanose ogromnu štetu i đerdapskim hidroelektranama.

Proizvodnja struje na "Đerdapu 2" manja je za 30 odsto, dok je rad "Đerdapa 1" za sada stabilan.

U Hidroelektrani "Đerdap 2" više agregata je van pogona. U nekim delovima je potopljena oprema, a grane i mulj koje nosi nabujala voda zaglavljene su na usisnim rešetkama, koje u hidroelektrani propuštaju vodu.

Budući da je saobraćaj u prekidu i da radnici ne mogu na posao, zaposleni koji su se zatekli u elektrani rade danonoćno.

Zoran Božović, direktor Direkcije EPS-a za proizvodnju struje, kaže da se očekuje da pola elektrane proradi bez problema.

"Na tim rešetkama će se raditi i u naredna dva-tri dana, pa očekujemo da u narednih četiri do pet dana normalizuje proizvodnja struje na 'Đerdapu 2'", kaže Božović.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović upozorava da je Srbija u energetskoj krizi jer joj zbog stanja na kopovima nedostaje i uglja i struje, a nedovoljno je, kaže, i gasa i mazuta.

Ministar energetike sa gasnog skupa u Budimpešti poručuje da će struju i ugalj, ako zatreba, obezbediti iz susedne Rumunije, a gas iz Mađarske.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić veruje da energetska bezbednost, sigurnost, nisu pitanja jedne države nego su pitanja važna za čitav region.

"Ukoliko bilo gde u bilo kom delu od država u regionu imamo energetski problem, pad energetskog sistema, to je problem za čitav naš region i svi ga zajedno moramo rešavati", kaže Antić.

Iz "Srbijagasa" uveravaju da naša zemlja ima rezervi gasa za 90 dana. Ipak, mnoge zemlje strepe.

Iz češke vlade upozoravaju Evropsku uniju da rešava probleme oko isporuke ruskog gasa, jer bi repriza gasne krize iz 2009. godine na Balkanu mogla da izazove humanitarnu katastrofu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво