Читај ми!

Kraj mešetarenju naftnim derivatima

Obeležavanjem goriva, takozvanim markiranjem, od avgusta se konačno kontrolišu i pumpe, što daje prve rezultate – zbog prodaje goriva kome se ne zna poreklo zabranjena je prodaja više od 215.000 litara goriva, a protiv osam benzinskih stanica pokrenut istražni postupak.

Posle kontrole u pančevačkoj rafineriji i svim skladištima u zemlji, od prošlog meseca se proveravaju i veleprodajni objekti, barže, cisterne, ali i sve pumpe. Za mesec dana bilo je 111 provera, na osam pumpi prodaja goriva je zaustavljena.

"Gorivo je blokirano, to je suština priče. Sud je taj koji određuje konačnu kaznu i što se tiče novčane sume koja iznosi od milion i po do tri miliona dinara. A ono što je najveća kazna je zabrana obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine", kaže Slaviša Petković iz Tržišne inspekcije Srbije.

"Imam dve-tri pumpe na kojima sipam, mislim da je kvalitet manje-više isti. Nije loš. Sipam stalno na istoj pumpi, blizu mesta stanovanja i od kada sipam kod njih – zadovoljan sam", kažu građani.

Neki građani navode da nisu zadovoljni jer nisu sigurni šta kupuju.

Koje su pumpe mešetarile, znaće se za dva meseca, po okončanju sudskog procesa. Vozači su sve obazriviji pri izboru pumpe.

Tržišna inspekcija tvrdi da niko ne može uticati na kontrolu. Objašnjavaju da na teren, recimo u Leskovac ili Pirot, mogu stići inspektori iz Sombora ili Valjeva i obrnuto.

"Nemamo nikakvih ograničenja, bitno je da pošaljemo jasnu poruku – da neće moći više ništa da se uradi korupcijom, ili kako u narodu kažu: završiće mi posao", kaže Petković.

Prema njegovim rečima, kada se jednom izmeri pad markera – to ostaje u softveru u sistemu i ne može ga niko izbrisati.

Kontrole su stalne. Samo na pumpama, inspektori najavljuju dve hiljade kontrola godišnje, ali i provere po pozivu policije i građana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво