Rod pšenice oko 1,9 miliona tona

Ove godine biće dovoljno pšenice i za potrebe domaćeg tržišta i za izvoz.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević očekuje da će ovogodišnji rod pšenice od 1,9 miliona tona biti dovoljan za podmirenje domaćeg tržišta i izvoz.

"Pšenica je posejana na oko 462.000 hektara, a očekuje se prosečen prinos od oko 3,8 tona po hektaru", kazao je Milosavljević.

On je naveo da bi uz ovogodišnju žetvu i 280.000 tona pšenice koja je u rezervama trebalo da preostano oko 500.000 tona te žitarice za izvoz. Trenutna cena pšenice u Srbiji je oko 20 dinara za kilogram, što je nešto više nego u okolnim zemljama.

Bilo bi dobro da poljoprivrednici ove jeseni pšenicom zaseju veće površine, kazao je Milosavljević. Uz veću primenu agrotehničkih mera prinosi u Srbiji mogli bi lako da se povećaju na više od četiri tone po hektaru.

Ministar je dodao da Srbija zaostaje u proizvodnji pšenice za zemljama u Evropi, gde je prosečan prinos, od šest do 6,5 tona pšenice po hektaru.

Zabrana izvoza žitarica, uvedena prošle godine zbog smanjenih prinosa, bila je iznuđena, ali je umirujuće delovala na pritiske za povećanje cene hleba i drugih poljprivrednih proizvoda, ocenio je Milosavljević.

"Poskupljenja hrane bila bi još veća da nije bilo zabrane izvoza", rekao je ministar.

Ministarstvo poljoprivrede će u narednih nekoliko dana početi isplatu bespovratne pomoći za pomoć razvoja zemljoradničkih zadruga u Srbiji, koja će iznositi do pet miliona po zadruzi. Pomoć će dobiti 155 od ukupno 2.000 zemljoradničkih zadruga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи