Sedam srpskih kompanija među 500 najuspešnijih

Na listi vodećih 500 kompanija iz 17 zemalja Centralne Evrope, koju su objavili eksperti revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt, nalazi se sedam kompanija iz Srbije.

Prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2007. godini, Naftna industrija Srbije je u Regionu rangirana na 20. mestu, sledi EPS na 79. mestu, dok su se na listi TOP 500 našle još i Delta M (106. mesto), zatim PTT Srbija (112. mesto), Telekom Srbija (155. mesto), US Steel (170. mesto) i Srbijagas na 253. mestu.

Rangirano i 100 najjačih banaka, na osnovu aktive, kao i najvećih osiguravajućih društava, na osnovu upisane premije.

Među 100 najuspešnijih banaka uvrstile su se Banka Intesa (78), Komercijalna banka (84), Rajfajzen banka (85) i Hypo Alpe-Adria (89).

Dva najveća osiguravajuća društva u Srbiji rangirala su se na listi 50 najuspešnijih iz oblasti osiguranja i to Dunav osiguranje na 36. mestu, a DDOR Novi Sad na 40. mestu u Regionu.

Od zemalja iz užeg regiona, na listi je najzastupljenija Slovenija sa 18 kompanija, od kojih je najbolje plasiran Merkator na 40. mestu, a slede Petrol i Gorenje.

Od 12 kompanija iz Hrvatske, na najvišoj, 17. poziciji je INA, a sledi je Agrokor sa 32. pozicijom. Jedina makedonska kompanija koja je rangirana na ovoj listi je rafinerija nafte OKTA na 395. mestu, dok se crnogorske i kompanije iz Bosne i Hercegovine nisu plasirale na listu TOP 500 u regionu.

Posmatrano po državama, skoro 80 odsto kompanija dolazi iz Poljske (176), Ukrajine (75), Češke (70) i Mađarske (60).

Što se tiče vlasničke strukture, tek jedna četvrtina kompanija na listi je u državnom vlasništvu, dok je ostatak u potpuno privatnom ili većinskom privatnom vlasništvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво