Smanjenje carina i za polovna vozila

Carine će od sledeće godine biti smanjene i za polovna vozila, koja su proizvedena u Evropskoj uniji, saznaje RTS u ministarstvu ekonomije.

Od 1. januara 2009. carine na uvoz automobila u Srbiju biće prepolovljene sa 20 na 10 odsto, dok bi do 2011. godine, kako je dogovoreno s predstavnicima Fijata, carine mogle biti ukinute. 

Najavljeno smanjenje carina za 10 odsto obradovalo je one koji planiraju da kupe nov ili polovan automobil. Tržište je trenutno u usponu i ove godine očekuje se rekordna prodaja od 45.000 hiljada novih automobila. Posle vesti o smanjenju carina mnogi će kupovinu odložiti za 2009. godinu jer će time uštedeti 1000 na jeftinijim modelima, a skoro 2000 na automobilima koji koštaju više od 20.000 evra.

Automobili iz Evropske Unije biće od 1. januara carinjeni po stopi od 10 odsto, a automobili sa drugih tržišta, stopom od 14 odsto. Ova razlika odnosiće se i na, kod nas veoma popularna vozila sa južnokorejskog tržišta.

Međutim ima proizvođača sa dalekog istoka koji su proizvodnju preselili u EU baš zbog poreza i carina, pa se njihovi automobili u Evropi tretiraju kao domaći.

I polovni automobili iz EU, ali i sa drugih tržišta pratiće carinsku stopu novih pa treba očekivati i njihovo pojeftinjenje.

Postoji i mogućnost da se do kraja ovog meseca carina na automobile iz Evropske unije smanji za 3, a za Novu godinu još 4 procenta. Dodatna 3 procenta predložilo bi ministarstvo za ekonomiju i tako bi se došlo do ukupnih 10 odsto smanjenja za vozila iz EU i 6 odsto za vozila van EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво