SSP ubrzava ekonomske reforme

Ratifikacija Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju omogućiće ubrzanje reformi za poboljšanje uslova poslovanja u Srbiji, ocenili su danas stručnjaci Međnarodne finansijske korporacije (IFC) i Svetske banke.

Autor Izveštaja o poslovanju 2008. godine Simeon Đankov ističe da ratifikacija SSP pomaže da se Vlada usredsredi na poboljšanje poslovne klime i obezbedi potporu da se obave nepopularne reforme uz argument evrointegracija.

"Prioritet Vlade Srbije su do sada bile političke teme - situacija oko Kosova, ulazak u evropske integracije, a ne stvaranje novih radnih mesta i bolji uslovi poslovanja. SSP će promeniti fokusa delovanja Vlade", precizirao je Đankov.  

On je ocenio da je Srbija u Izveštaju o uslovima poslovanja koji šestu godinu uzastopno objavljuju IFC i Svetska banka, skliznula sa 91. na 94. mesto na listi od 181 države zbog toga što su druge zemlje napredovale zbog bržeg sprovođenja reformi.

Srbija je pre četiri godine bila lider u reformama prema Izveštaju o poslovanju, podsetio je Đankov, ali je usporila promene u oblastima koje poboljšavaju poslovanje i padala na listi tri godine uzastopno.

Sada je najbitnije, ocenio je, da postoji usredsređenost i istrajnost vlasti u poboljšavanju u svim oblastima koje olakšavaju poslovanje kompanija i preduzetnika, kako bi i Srbija napredovala.

Države su u Izveštaju o poslovanju rangirane prema 10 pokazatelja iz oblasti poslovne regulative koji prate vreme i troškove ispunjenja administrativnih zahteva prilikom pokretanja poslovanja, rada, trgovanja, oporezivanja i zatvaranja preduzeća.

IFC i Svetska banka danas su objavila Izveštaj o poslovanju 2008. godine prema kojem je treću godinu uzastopno Singapur na prvom mestu u svetu po uslovima poslovanja, a lider u reformama koje olakšavaju poslovanje je Azerbejdžan koji je skočio sa 97. na 33. mesto liste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво