"Sojaprotein" otkupljuje kontaminiranu soju

Bečejska kompanija "Sojaprotein" otkupiće kontaminirano zrno soje i preraditi ga u pogonima za proizvodnju biodizela u fabrici "Viktoriaoil" u Šidu, kako bi se očuvala bezbednost proizvoda od soje.

Ministarstvo poljoprivrede je posle razgovora sa poljoprivrednicima i uočenog problema u otkupu soje koja je kontaminirana, uputilo dopis "Sojaproteinu", u kome se obratilo za pomoć i razumevanje prema poljoprivrednicima koji su sejali standardne sorte soje, ali je došlo do kontaminacije njihovih useva.

Bečejska kompanija je ministarstvu potvrdila da ima mogućnosti da kontaminirano zrno soje bezbedno uskladišti razdvojeno od kontrolisanog zrna koje se otkupljuje i prima u skladišnim mestima.

Prilikom otkupa, fitosanitarna inspekcija vršiće kontrolu skladišnih uslova, prijema i otpreme na preradu kontaminirane soje.

Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, tražilo od "Sojaproteina" da se soja preradi i termički obradi da se ne bi dogodilo da u semenskom obliku dođe na tržište i bude uzrok daljeg širenja kontaminirane soje.

"Sojaprotein" se obavezao da će svu kontaminiranu soju preraditi u preradnim kapacitetima za proizvodnju biodizela u okviru fabrike "Viktoriaoil" u Šidu, kako bi se očuvala bezbednost proizvoda od soje.

Ministarstvo je zahvalilo toj kompaniji i pozvalo ostale prerađivaće, koji imaju mogućnosti bezbednog skladištenja i prerade kontaminirane soje, da se jave Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи