Nemačka, Britanija i Španija suočene sa recesijom

Evropska komisija (EK) u Briselu upozorila je danas da se Nemačka, Velika Britanija i Španija suočavaju sa recesivnim talasom i snizila procenu ovogodišnjeg privrednog rasta u Evropskoj uniji (EU) na 1,4 odsto.

Ekonomski rast u 15 članica EU koje koriste evro ove godine će, prema proceni EK, takođe biti niži nego što se ranije predviđalo i neće premašiti 1,3 odsto.

Eksperti EK su ranije, u februaru, prognozirali za 2008. privredni rast u 27 - članoj EU od dva procenta, a za zemlje - članice zone evra 1,7 procenata.

Privredna aktivnost u Nemačkoj, čija ekonomija je ubedljivo najjača u zoni evra i celoj EU, opašće, kako se predviđa, tokom trećeg kvartala 0,2 odsto, u odnosu na drugo tromesečje.

U recesiji su, takođe, privrede V. Britanije i Španije, jer se BDP u obe zemlje već dva uzastopna kvartala kreće u "negativnoj teritoriji".

Italija je, takođe, na dobrom putu da potvrdi status "bolesnog čoveka Evrope", nakon što je EK snizila prognozu ekonomskog rasta u toj članici EU na svega 0,1 odsto, sa prethodnih 0,5 procenata.

Stručnjaci Komisije ocenjuju da je tekući recesivni talas u vodećim ekonomijama EU usledio zbog razornih posledica globalne kreditne krize, kolapsa hipotekarnog tržišta u SAD i drastičnog poskupljenja nafte, hrane i drugih sirovina.

U današnjem saopštenju EK se ukazuje na pad poslovnog i potrošačkog poverenja, a takođe i na smanjenje industrijske proizvodnje i maloprodaje u Evropi, što upućuje na zaključak da su kratkoročni izgledi za oporavak kontinetalne privrede "crni".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво