Читај ми!

Građevinarima potrebna pomoć države

Domaćoj industriji građevinskih materijala neophodna pomoć Vlade da bi mogla da opstane, upozoravaju sindikati. Investitori očekuju brže izdavanje građevinskih dozvola i povoljnije kredite, kako ova godina ne bi prošla bez infrastrukturnih objekata.

Sindikati građevinarstva traže od Vlade da se konačno reše neuspešne privatizacije i stečajevi koji traju godinama, ali i da se pomogne domaćoj industriji građevinskog materijala da opstane. Tu su i problemi sa izdavanjem građevinskih dozvola i skupim kreditima, koji dodatno otežavaju situaciju u građevini.

Srpski graditelji polako završavaju započete objekte, i kako kažu, para i kupaca je sve manje.

"Zadnje tri-četiri godine uglavnom gradimo jednu, do dve zgrade godišnje", rekao je Miroslav Brković iz "Nekretnina Brković" iz Kragujevca.

Sindikat građevinarstva i esnaf struke traže da se prekine praksa oko uslova tendera, kako se ne bi prilagođavali isključivo stranim firmama, ali i donese Zakon o inspekcijama.

"Mi moramo da imamo jedan kordiniran vrhunski zakon o inspekcijama, koji će neke podizvođače, pa čak i one iz inostranstva, da načini tako da budu socijalno odgovorni, da radnike plaćaju po granskom kolektivnom ugovoru za građevinarstvo Srbije. Na primer, došao je vlasnik iz Belgije i tamo je jedan građevinski radnik plaćen za satnicu minimum 13 evra, a kod nas u Srbiji je jedan evro", rekao je predsednik Sindikata građevinarstva Dušan Vuković.

"Nama je od države potrebno da se oformi banka gde bismo crpeli validne garancije, i da se dobijaju referentni poslovi", kaže Goran Rodić, konsultant u građevinskom sektoru.

Od nekadašnjih 90 fabrika za proizvodnju građevinskog materijala u Srbiji, ostalo je samo 16 koje rade sa četvrtinom kapaciteta.

"Veliki broj fabrika koje posluju ne plaćaju državi poreze, ne plaćaju rudne rente, ne plaćaju dozvole za iskop. Pojavljuju se proizvodi koji nemaju adekvatan sistem kontrole. I na takav način se stvara jedna neravnopravna utakmica na tržištu koja ugrožava ovu industrijsku granu", rekla je Slavica Živković, sekretarka Udruženja savremene industrije glinennih proizvoda.

Srpsko građevinarstvo mora da sačuva i specijalizovana preduzeća, smatraju strucnjaci.

"Mi smo jedina firma u Srbiji koja izvodi hidrograđevinske radove na vodi. Ako brod 'Mačva' koji se nalazi sada kod kineskog mosta bude oduzet ovih dana, svi radovi na kineskom mostu, kada su u pitanju pristupne saobraćajnice, biće automatski prekinuti", kaže Vladimir Bajić iz preduzeća za vodne puteve "Ivan Milutinović PIM".

Za građevinare je najvažniji reprogram dugova, tačnije izmirenje obaveza države prema firmama po osnovu izvedenih radova, kao i smanjenje poreza na građevinske proizvode sa 20 na osam odsto.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво