Nikolić: Srbija se diže iz pepela

Modernizacija železničke infrastrukture sredstvima iz ruskog kredita biće razvojna šansa samo ako na radovima budu angažovana domaća preduzeća, zbog čega je neophodno da na tenderima niko ne bude favorizovan, rekao je predsednik Tomislav Nikolić. Zajednički projekti su korak napred u uspostavljanju sve bližih ekonomskih veza Srbije i Rusije, poručio je Ivica Dačić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je radove na gradnji i elektrifikaciji drugog železničkog koloseka od Pančevačkog mosta do Pančeva, koji se finansira iz ruskog kredita. 

"Srbija nastavlja da se podiže iz pepela decenijskog zaostajanja zahvaljujući prijateljstvu sa skoro svim svetskim državama i narodima. Pozivamo sve investitore da ulažu u jednu od najsigurnijih destinacija za oplodnju njihovog kapitala. Pozivamo sve one koji vode države da slede primer Rusije, Kine, Emirata, EU, SAD i mnogih drugih i omoguće Srbiji da se svrsta u red država u kojima narod ne pati u siromaštvu, već radi", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da naša zemlja danas neguje prijateljstvo sa svima i da ne želi da bude ničiji neprijatelj.

"Srbija nikome ne duguje i nikome nije ostala dužna, kako god da se on poneo prema našim građanima. Mi nudimo prijateljstvo, a neprijatelje neka traže na drugoj strani, lako će ih naći", rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je objasnio da je modernizacija železničke infrastrukture jedan od prioriteta Vlade Srbije zbog razvojnog potencijala koji ona donosi čitavoj srpskoj privredi.

Nikolić je, na ceremoniji u Pančevu, naglasio da će modernizacija železničke infrastrukture sredstvima iz namenskog ruskog kredita biti razvojna šansa samo ako na radovima budu angažovana domaća preduzeća, zbog čega je neophodno da tenderske procedure budu potpuno lišene favorizovanja i protekcije.

"Da li ikome treba dokazivati da saobraćaj i infrastruktura spadaju u jednu od najvažnijih privrednih grana i da ulaganje u njih ima direktan i indirektan uticaj na razvoj Srbije? Direktan uticaj ogleda se u učešću oko 160 hiljada ljudi u saobraćajnim delatnostima, ili, šire gledano, činjenici da blizu 500 hiljada građana Srbije živi od saobraćajne delatnosti", istakao je Nikolić.

Indirektan uticaj razvoja železnice na razvoj čitave ekonomije, kako je objasnio, ogleda se u privlačenju međunarodnih tranzitnih tokova, što će doneti devizni priliv "Železnicama", povećanju atraktivnosti naše zemlje za strane investicije, što će za posledicu imati otvaranje radnih mesta, veću mobilnost stanovništva, ubrzan protok robe i ravnomerniji regionalni razvoj.

Prema njegovim rečima, modernijom železnicom stvoriće se i uslovi da se domaća privreda više osloni na železnicu kao sredstvo prevoza robe, a putnički železnički saobraćaj dobiće na kvalitetu usluge, tako da prelazak iz evropskih u srpske vozove više neće biti vraćanje u Srbiju pre jednog veka. 

Dačić: Zajednički projekti dokaz bratskih odnosa

Premijer Ivica Dačić poručio je da je uspešna realizacija ruskog kredita za modernizaciju železnice u Srbiji pokazatelj bratskih i prijateljskih odnosa, ali i korak napred u uspostavljanju sve bližih ekonomskih veza dveju država koje će doprineti sveukupnom društvenom razvoju Srbije.

Dačić je podsetio da je to samo jedan od projekata koje zajednički realizuju Srbija i Ruska Federacija, istakavši da je ponosan zbog toga što je za vreme mandata njegove vlade počela i izgradnja gasovoda "Južni tok".

"Mi ćemo nastaviti sve projekte koje smo započeli sa Ruskom Federacijom i želimo nove. Zato želim da se ovi radovi završe u roku i da to bude još jedan pokazatelj naše uspešne saradnje i razvoja naših bratskih i prijateljskih odnosa", rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija dugo čekala na početak ovih radova, delom zbog sopstvene krivice i tromosti.

"Moramo biti spremni na izazove koje donosi razvoj da bismo imali projekte daljeg razvoja. Mi, slovenske duše, volimo da pričamo o najopštim stvarima, a od opštih stvari do realizacije katkad prođu godine. Razvoj železnice je jedna od glavnih poluga našeg razvoja i važan faktor daljeg ekonomskog rasta Srbije", rekao je Dačić.

"Neka živi prijateljstvo Srbije i Ruske Federacije i srpskog i ruskog naroda", poručio je Dačić.

Generalni direktor "Ruskih železnica" Vladimir Jakunjin izjavio je ranije da će biti lansiran veliki projekat rekonstrukcije i izgradnje srpskih pruga koji će se finansirati ruskim kreditom od 800 miliona dolara, koji je tek početak saradnje.

Deonica od Pančevačkog mosta do glavne stanice u Pančevu duga je 15 kilometara. Izgradnjom i elektrifikacijom drugog koloseka povećaće se propusna moć pruge, a vozovi će moći da se kreću do 120 kilometara na sat.

Vrednost posla je 105 miliona dolara od čega se oko 80 miliona dolara obezbeđuje iz ruskog kredita. Rok za završetak radova je 960 dana.

Projekat obuhvata i uređenje železničkih stanica na Pančevačkom mostu, u Krnjači, Ovči i Sebešu.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 25. mar 2014, 15:17)
anonymous [neregistrovani]

nisi zno a sad neznas vise ?

Mi jesmo bili u pepelu.
Ti mislis da si davno izasao.
Ti sada vise ne znas nego sto nisi znao na pocetku.
Nisi ti uopste izasao iz pepela.
Ti stojis u pepelu . Jos uvijek.
Srbija hoce i zeli da izadje iz pepelu.
Ti je sputavas i zadrzavas.

(utorak, 25. mar 2014, 15:06)
anonymous [neregistrovani]

@halo..

Polako prijatelju sa tu Evropsku Uniju ...

(utorak, 25. mar 2014, 14:51)
anonymous [neregistrovani]

hmm

u redu, razumem da treba zemlju unaprediti, putevi ,pruge su nam u katastrofalnom stanju ...nemamo svoj kapital pa sve na kredit....

ovo sto mi danas radimo jeste kockanje sve na jednu kartu...ako uspemo do stranih investicija, do boljeg standarda,do veceg bruto proizvoda ce sve biti bolje....ali sta ako sve ovo ne da pozeljne rezultate ???

onda smo na kraju, nemamo vise nista svoje,sve je skoro prodato ili zivi od drzavnih subvencija....

ja stvarno ne vidim kako bi se taj tonuci brod jos zaustavio ...

pozdrav iz Nemacke

(utorak, 25. mar 2014, 13:52)
anonymous [neregistrovani]

Pepeo

Nije Srbija "u pepelu" samo deceniju, nego minimum dve, a za jednu od tih decenija (1990-2000), upravo vi snosite veliku odgovornost, odnosno vasa tadasnja politika. Nemojmo sve sto je lose svaljivati na DOS ili DS...Ima tu itekako i vaseg udela, gospodine Nikolicu, samo treba gledati malo dalje.

(utorak, 25. mar 2014, 13:00)
anonymous [neregistrovani]

nismo ni znali da smo bili u pepelu...

mi jos nismo svjesni da smo bili u pepelu....
ako otvorimo vrata I drugim privredama osim EU stvarno cemo se dici iz pepela, a EU je ok samo mislim da sa njom necemo puno profitirati jer njihovo trziste je zasiceno, a Azijsko, Kinesko, Africko I Rusko su mnogo bolje za nas.....pa ne bi Njemacka imala toliki izvoz u Rusiju da nije dobro trziste.....oni bar znaju sta rade....Njemci skroz orjentirani na Rusko trziste I zato nedaju ekonomske sankcije a mi mali I pravimo se pametni pa idemo tamo gdje drugi nece.....

(utorak, 25. mar 2014, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

@halo

А ја молим Бога да не уђемо у ЕУ иначе одосмо у банкрот заједно са њима, а и сад нисмо далеко.Без Русије нема даљег развоја Србије, јер паре су тамо и у Кини !

(utorak, 25. mar 2014, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

Predsjednik drzave...

...ne daje ovakve izjave...o kakvom on pepelu?...

(utorak, 25. mar 2014, 12:16)
anonymous [neregistrovani]

halo..

predsednice ja verujem da je kod tebe u kuci sve u radu ali nije i kod mene...i gde se to dize Srbija iz Pepela u Ambis ili..??
moli Boga da udjemo u EU inace tesko nama..

(utorak, 25. mar 2014, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

Svaka mu na mestu

Svaka mu na mestu podrzavam.

(utorak, 25. mar 2014, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

Kakva naivna izjava

Ne znam ko Predsedniku piše ove izjave ali on mora pod hitno nešto da promeni. Izjave da neko "traži" neprijatelje nije primerena, jer neprijatelji nastaju zbog sukoba interesa. Sukob interesa postoji i neće nestati tako da izjave tipa da mi nemamo neprijatelje su neozbiljne.