Читај ми!

Privatni biznis lek za srpsku privredu

Razvoj malih i srednjih preduzeća može izlečiti srpsku privredu, kažu stručnjaci i poručuju da se treba okrenuti onome što imamo - ljudima sa idejama i voljom. Rezultati istraživanja Centra za visoke ekonomske studije pokazuju da čak 65 odsto građana želi da radi u javnom sektoru.

Srbiji su neophodne strane investicije, ali za oporavak privrede treba pre svega da se obezbede bolji uslovi za rad malih i srednjih preduzeća. Proteklih godina o tome se dosta govorilo, ali je malo urađeno, kažu stručnjaci.

Zato i ne čude rezultati istraživanja Centra za visoke ekonomske studije, da čak 65 odsto građana želi da radi u javnom sektoru, dok bi platu kod privatnika samo njih pet odsto. Nema mnogo ni onih koji bi da pokrenu svoj posao - oko 30 odsto, što je znatno manje nego u drugim evropskim zemljama. 

Da budeš svoj gazda, stvoriš nešto, ili samo da se preživi - najčešći su motivi onih koji se odluče da pokrenu svoj posao. Novac za početak obezbede pozajmicom od roditelja ili prijatelja jer su za banke nepouzdani klijenti. I ko izdrži dve-tri godine, ima velike šanse da uspe, mada je, kažu iskusni, problema mnogo. Najpre - tržište.

Darko Budeč iz firme "Buck" kaže da je naše tržište malo i nelikvidno i na takvom tržištu nije povoljna klima za razvoj preduzetništva.

"S druge strane, politički je kontrolisano, tačno određeni broj igrača može da konkuriše. I onda preduzetnik dođe 5. ili 6. u nizu. Znate li koja je verovatnoća da mu neko ne plati?", upitao je Budeč.

Zato su, kažu, najuspešniji oni koji se bave informacionim tehnologijama jer su na startu prekoračili državne granice. Trn u oku svima ipak je često menjanje ili različito tumačenje propisa.

Ekonomista Ana Trbović kaže da je u protekloj godini bilo dodatnih opterećenja u smislu povećanih poreza i novih parafiskalnih mera.

"Poslednja vest koju su dobili preduzetnici na Starom gradu u Beogradu krajem januara jeste da odjednom treba da plate ekološku taksu za 2013. po nekom Službenom glasniku iz 2011, a da će za 2014. stizati kvartalno", rekla je Trbovićeva. 

A spasilačku konjicu srpska privreda ne može da očekuje iz inostranstva pa ni iz omršavelih fondova Evropske unije. Zato se, kažu, treba okrenuti onome što imamo - ljudima sa idejama i voljom.

Bil Gejts je preduzetnik, mi moramo stvarati naše ljude poput Bila Gejtsa, smatra ekonomista Kori Udovički. 

Kori Udovički kaže da podrška nisu subvencije, već stvaranje potrebnih uslova za poslovanje malih i srednjih preduzeća. 

"Moraju se preduzetnici pitati. Moramo da uvedemo preduzetničko obrazovanje, rade to i stare kapitalističke zemlje kojima je to posisano s majčinim mlekom", ističe Kori Udovički.

Moraju se konačno promeniti i zakoni da Srbija više ne bude među najlošije rangiranim zemljama u svetu po građevinskim dozvolama, administrativnim opterećenjima, carinama.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво