Nova raspodela subvencija u agraru

Za poljoprivrednike i u ovoj godini predviđene subvencije od 12.000 dinara po hektaru, ali uz značajne novine u preraspodeli, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Dragan Glamočić. Navodi da je Uredbom o raspodeli podsticaja predviđeno i povećanje u stočarskoj proizvodnji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić kaže da je to ministarstvo uvažilo zahteve poljoprivrednika, budući da je godina bila teška i sušna.

"Odlučili smo da ostanemo na subvencijama od 12.000 dinara po hektaru, ali smo uveli velike i značajne novine", rekao je Glamočić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Obrazlažući novi način preraspodele subvencija, Glamočić je rekao da će poljoprivednici dobijati 6.000 dinara kao do sada tzv. "bez računa", a od drugih 6.000, koji su ranije bili namenjeni za gorivo, poljoprivrednici će moći da kupe i gorivo, i seme, i đubrivo.

"Na taj način ćemo povećati produktivnost i proizvodnju u poljoprivredi", tvrdi Glamočić.

Prema njegovim rečima, pregovori sa Ministarstvom finansija bili su teški, ali se u njih uključio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji je, kaže, stao na stranu poljoprivrednika.

Ministar Glamočić je, komentarišući Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu, koju je usvojila Vlada, rekao da je tom uredbom predviđeno i povećanje podsticaja u stočarskoj proizvodnji.

"Povećali smo u ovoj teškoj godini, za tov jagnjadi sa 1.000 na 2.000 dinara po jagnjetu, za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara, za priplodne krmače sa 4.000 na 5.000", naveo je ministar i dodao da će se nastaviti finansiranje i zapošljavanje mladih savetodavaca.

Agrarni budžet Srbije za 2014. iznosi 45 milijardi i 400 miliona dinara, a za podsticaje u poljoprivredi izdvojeno je 43 odsto ukupnih subvencija.

Glamočić je naveo da je u budžetu predviđena milijarda dinara za kratkoročne kredite, zatim za investicije za preradu poljoprivrednih proizvoda i marketing, nabavku opreme za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća, kao i za podsticaj podizanja matičnih zasada.

Ministar poljoprivrede je podsetio i na dva kredita od po sto miniona dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Upravo se u UAE nalazi tim Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede predvođeni ministrom Lazarom Krstićem i privode te razgovore kraju", rekao je Glamočić.

Ministar je rekao da se trenutno pregovara i sa jednim autrijskim koncernom o ulaganju u sektor voćarske proizvodnje i skrob, i najavio za februar potpisivanje memoranduma o razumevanju sa italijanskom kompanijom "Ferero", koja će, kako je rekao, imati dugoročna ulaganja u proizvodnju lešnika.

Govoreći o Nacrtu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za narednu deceniju, koju će predstaviti u sredu, Glamočić je rekao da je donošenje strategije od velikog značaja za zemlju.

Precizirao je da će taj dokument ići na javnu raspravu, pa od javnosti očekuje podršku, ali i sugestije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво