Читај ми!

Bez posebnih uslova za članstvo u STO

Pred Srbiju se ne postavljaju posebni uslovi kako bi postala članica Svetske trgovinske organizacije, kaže ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. Izmenama zakona o GMO ne želimo da omogućimo nesmetan promet takvih proizvoda, već da ceo sistem stavimo pod kontrolu, ističe Ljajić.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da Srbija nema nikakvih specifičnih uslova koje mora da ispuni da bi postala član Svetske trgovinske organizacije (STO).

"Na žalost, Srbija 2013. nije pristupila STO. Nije bilo nikakvih specifičnih uslova za Srbiju, kao što su bila politička uslovljavanja vezano za evropske integracije. Ovde su pravila i procedure identične za svaku zemlju koja pristupa STO", rekao je Ljajić u intervjuu agenciji Beta.

Ljajić je naglasio da postoje dva koloseka i dva preduslova da bi bilo koja zamlja pristupila STO.

"Kad govorimo o ta dva koloseka, jedan je multilateralni i radi se o uslovima koji važe za svaku zemlju i tu nema pregovora, navodi Ljajić.

Prema njegovim rečima, zakonodavstvo mora u potpunosti da se prilagodi standardima STO što isključuje donošenje bilo kakve diskriminatorske odredbe u zakonima koje se tiču prometa bilo kojih proizvoda.

Ljajić je precizirao i da su uslovi u multilateralnom planu za Srbiju, izmena po jednog člana u zakonima o genetski modifikovanim proizvodima, o autorskim pravima, kao i o akcizama, jer Srbija ima različite akcize za domaća i strana alkoholna pića.

"Izmenama zakona o GMO ne želimo da omogućimo nesmetan promet takvih proizvoda, već naprotiv želimo da ceo sistem stavimo pod kontrolu", objašnjava Ljajić.

Ističe da sada ima uvezene hrane i proizvoda koji sadrže genetski modifikovane organizme, a to niko ne kontroliše.

Ukoliko i bude bilo izmena zakona o GMO, one ići u pravcu, pooštravanja, a ne pojednostavljenje prometa takvih organizama i proizvoda, dodoaje Ljajić.

"Ukrajina, težak pregovarač"

Kada je reč o bilateralnim uslovima za pristupanje STO, prema rečima Ljajića, Srbija je te pregovore sa zemljama manje ili više završila, ostala je samo Ukrajina, ali ta zemlja "tradicionalno" pravi probleme svim zemljama koji su pristupali STO.

"Ukrajina želi da zaštiti svoje proizvode, a od nas želi da se potpuno otvorimo za proizvode iz te zemlje, što je za nas neprihvatljivo.

Traže potpuno identičan sporazum koji je Srbija potpisala sa Rusijom, a za nas to ne može da bude rešenje", naglasio je on.

Prema rečima Ljajića, interes Srbije je da pristupi STO, ali treba da se nađe najbolji način da se to uradi i, kako je naglasio, "bolje je mesec ili dva zakašnjenja nego da kasnije raspravljamo šta smo trebali ili nismo trebali da uradimo".

Ministar je podsetio i da su 160 zemalje članice STO, da je još oko 20 u postupku pridruživanja, a da ima 13 zemalja koje su potpuno van STO i verovatno, kao je rekao, ni ne nameravaju da joj pristupe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво