Radulović: Subvencije su nas mnogo koštale

Politika ukidanja subvenicija mnogima smeta, ali Ministarstvo od toga neće odustati, rekao ministar finansija Saša Radulović. Politika subvencija je mnogo koštala zemlju, što se vidi kroz nizak životni standard i loše uslove poslovanja, rekao Radulović.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je Fonetu da mnogima očigledno smeta politika ukidanja subvencija, ali je napomenuo da Ministarsvo od te politike neće odustati.

"Otpori ovome što radimo su mnogobrojni na raznim nivoima, svi imaju neka mišljenja o tome", rekao je Radulović.

Uglavnom se sve okreće oko subvencija koje su bile ključna i jedina ekonomska politika države", ocenio je Radulović i konstatovao "da smo delili novac na razne strane, dok smo ekonomski propadali".

Očigledno da ukidanje subvencija smeta mnogima. Ministarstvo, međutim, neće odustati od politike ukidanja subvencija, naglasio je Radulović, reagujući na izjavu predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića da on "koči reforme".

Radulović je podsetio da je izglasan novi Budžet koji ukida sve subvencije, kako državnim preduzećima, tako i stranim investitorima. Objasnio je da subvencije nisu zdrav način da se razvija bilo koja ekonomija, da su potpuno nepotrebne i da su nas jako mnogo koštale.

"Rezultate te politike građani jako dobro vide kroz nizak životni standard i loše uslove poslovanja", ocenio je Radulović.

Prema njegovim rečima, otpori ukidanju subvencija neće zaustaviti Ministarstvo, jer je ta politika određena. "To je politika Vlade, ne mišljenje Ministarstva. To se neće promeniti", naglasio je Radulović.

Pomoć kompanijama, ali ne kroz subvencije 

Upitan šta će se dogoditi ukoliko bude političkih pritisaka da se ide na rebalans Budžeta i ponovno uvođenje subvencija, Radulović je odgovorio: "Svašta je moguće, ali ne sa ovim ministrom".

Povodom izjave predsednika  Tomislava Nikolića da su kod njega došli investitori iz Mišlena koji hoće de ulože 215 miliona evra, a da je ministar privrede rekao "zaboravite", Radulović je naglasio da Srbija ne treba da poklanja 30 miliona evra multinacionalnoj kompaniji, dok su razne subvencije odlika banana država.

"Nama to nije potrebno. Oni to svakako rade, već su investirali u Srbiji, napravili veliki profit. Država treba da pomogne svim tim kompanijama, ali na drugi način, da stvori dobro regulatorno okruženje, promeni zakone, promeni poresku politiku i smanji namete za rad", objasnio je Radulović.

Napomenuo je da se Ministarstvo privrede neće baviti presecanjem vrpci i slikanjem političara na otvaranju fabrika.

"Ministar niti otvara radna mesta, niti ih stvara, niti otvara fabrike. Posao Ministarstva je da stvori dobre uslove poslovanja za sve privrednike, bilo da su strani ili domaći investitori", rekao je Radulović.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара