Читај ми!

Srpska ekonomija u 2013. godini

Nezaposlenost, stabilan kurs, rast izvoza, radovi na deonici gasovoda "Južni tok", obeležili srpsku ekonomiju u protekloj godini. Dobili smo još jednog "Novaka Đokovića" - prvi avion nove srpske avio-komapnije "Er Srbija".

Najviše korišćene reči u 2013. godini u ekonomiji bile su - ekonomske mere i reforme. Zabeležena su dva rekorda - niska inflacija i visok izvoz. Statistika beleži pad nezaposlenosti na 20 odsto, ali se procenjuje da je zakonski bez posla praktično svaki četvrti radno sposoban. Priliv stranih investicija je manji od očekivanog, ali dobar signal za investitore stigao je s dobijanjem datuma za početak pregovora. 

Bez dileme, godinu za nama obeležilo je to što se posao teško nalazio, a lako gubio. Bez posla je više od 750 hiljada ljudi, odnosno svaki četvrti radno sposoban stanovnik. Ove godine, za razliku od prethodnih, inflacija je bila pod kontrolom i rekordno je niska, cene su porasle 2,3 odsto.

Veće glavobolje nije nam zadavao kurs, za evro nam je bilo potrebno od 110 do 115 dinara. Toj stabilnosti na deviznom tržištu doprineo je rekordan priliv deviza od izvoza, koji je zabeležio rast od 25 odsto. Pre svega, izvozili smo "fijat 500 L".

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta kaže da smo imali visok izvoz, relativno visoku stopu rasta industrijske proizvodnje, povoljnu promenu strukture privredne aktivnosti.

"Napokon je akcenat na realnom sektoru, odnosno industriji a mnogo manje ili čak nimalo na uslugama", rekao je Nikolić.

I građani i privreda manje su se zaduživali kod banaka, kako zbog visokih kamata tako i zbog toga što se postojeće pozajmice teško vraćaju. Svako treće preduzeće ne može na vreme da otplaćuje kredite i to je omča oko vrata i privredi i bankama.

Zoran Petrović iz Rajfajzen banke kaže da rešenje treba tražiti u trouglu između banaka, s jedne strane između centralne banke i Ministarstva finasnija, "ne u pogledu toga da poreski obveznici zalegnu za te stvari, ali u pogledu pre svega da se promene neke loše regulacije".

U 2013. godini dobili smo još jednog "Novaka Đokovića" - prvi avion nove srpske avio-komapnije "Er Srbija", koja je u vlasništu kompanije "Etihad" iz Abu Dabija. Time je rešen jedan, ali ostaju najmanje još 153 problema, odnosno preduzeća u restrukturiranju.

"Primer Jata je jedan od primera za rešavanje ovih problema i zaista bi bilo dobro imati što više stranih investitora koji imaju tržište, koji imaju razvijen posao. Na taj način se problem najbolje rešava. Ipak, za najveći broj preduzeća biće neizbežno da uđu u proces stečaja", kaže Vladimir Vučković sa Univerziteta za međunarodnu ekonomiju.

U godini za nama, simbolično su počeli radovi i na srpskoj deonici gasovoda "Južni tok". Međutim, bez imalo simbolike, sprečen je bankrot.

Posle rekostrukcije Vlade, umesto jednog ministra, o privredi i finansijama brinu dvojica ministara. U oktobru su donete i ekonomske mere za oporavak, čije ćemo efekte videti u 2014. godini.

Kako su nam najavili iz Vlade, čini se, da reformi i štednje ne bi trebalo da manjka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво