Читај ми!

Teška godina za preduzetnike

Ove godine preduzetnici su češće zatvarali poslove nego što su ulazili u nove poduhvate. Iduća godina biće još teža za poslovanje, upozorava Unija poslodavaca.

Prema podacima Agencije za privredne registre, poslovi u Srbiji u 2013. godini mnogo su češće gašeni, nego što su se pokretali. Naime, bilo je skoro 6.000 preduzetnika više koji su zatvorili svoju radnju nego onih koji su započeli posao. U Uniji poslodavaca upozoravaju da će 2014. za poslovanje biti još teža.

Kada sakupite novac i odlučite da sami sebi budete gazda, čeka vas teži zadatak - kako da odaberete posao koji će se isplatiti. Dizajnerka iz Novog Sada Svetlana Mojić ideju je dobila dok je jedrila za reprezentaciju Srbije. Sada, većinom za inostrane klijente, dizajnira enterijere za jahte, stanove, lokale i hotele.

"Poslovati u Srbiji je vrlo teško, ali je moguće. Uspevamo da isplivamo, takoreći, da pokrijemo sve troškove, da dobijemo plate. E sada ja smatram da su prve tri godine poslovanja početak i da tu dosta toga ide u ulaganje i u učenje samog posla", kaže Svetlana.

Posao je započela sa kapitalom od 250 evra, jednim kompjuterom i neograničenim radnim vremenom. Ali ni to nije uvek dovoljno. Stručnjaci naglašavaju da je najbitnije za uslugu ili proizvod imati kupca. U 2013. preduzetnici su se najčešće odlučivali za konsultantske usluge, otvaranje trgovine, ugostiteljskog objekta, frizerskog ili kozmetičkog salona.

"U današnje vreme nije teško biti preduzetnik, ali je teško biti uspešan preduzetnik. Fiše faktora utiče na opredeljenje preduzetnika čime će se baviti. Znači, njegov lični afinitet prema određenoj oblasti, znanje koje ima iz prethodnog perioda", kaže profesorka iz oblasti preduzetništva Edia Kastratović.

Ističa da je lokacija preduzetnika i njegove buduće radnje takođe veoma bitna.  

U poduhvat, kažu u Uniji poslodavaca, treba krenuti sa minimalnim ulaganjima i štedeti gde god je moguće, a bez bar 5.000 evra, naglašavaju, nezahvalno je započinjati bilo koji posao. Izmene poreskih zakona i pravilnika o računovodstvu, strahuju, dodatno će poskupeti poslovanje.

"Tako da će u ovom trenutku za čitavih nekih između 13.000 i 15.000 dinara mesečno poslovanje malih firmi koje su na početku svog rada poskupeti. Na prvom mestu, svako ko počinje mora da bude veoma oprezan i mora da razmotri sve okolnosti", smatra Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Nezaposleni će u 2014. moći kod Nacionalne službe za zapošljavanje da konkurišu za subvenciju od 160.000 dinara, kako bi započeli sopstveni posao. Osobama sa invaliditetom, u istu svrhu, odobrava se jednokratna pomoć od 200.000 dinara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво