Teška godina za preduzetnike

Ove godine preduzetnici su češće zatvarali poslove nego što su ulazili u nove poduhvate. Iduća godina biće još teža za poslovanje, upozorava Unija poslodavaca.

Prema podacima Agencije za privredne registre, poslovi u Srbiji u 2013. godini mnogo su češće gašeni, nego što su se pokretali. Naime, bilo je skoro 6.000 preduzetnika više koji su zatvorili svoju radnju nego onih koji su započeli posao. U Uniji poslodavaca upozoravaju da će 2014. za poslovanje biti još teža.

Kada sakupite novac i odlučite da sami sebi budete gazda, čeka vas teži zadatak - kako da odaberete posao koji će se isplatiti. Dizajnerka iz Novog Sada Svetlana Mojić ideju je dobila dok je jedrila za reprezentaciju Srbije. Sada, većinom za inostrane klijente, dizajnira enterijere za jahte, stanove, lokale i hotele.

"Poslovati u Srbiji je vrlo teško, ali je moguće. Uspevamo da isplivamo, takoreći, da pokrijemo sve troškove, da dobijemo plate. E sada ja smatram da su prve tri godine poslovanja početak i da tu dosta toga ide u ulaganje i u učenje samog posla", kaže Svetlana.

Posao je započela sa kapitalom od 250 evra, jednim kompjuterom i neograničenim radnim vremenom. Ali ni to nije uvek dovoljno. Stručnjaci naglašavaju da je najbitnije za uslugu ili proizvod imati kupca. U 2013. preduzetnici su se najčešće odlučivali za konsultantske usluge, otvaranje trgovine, ugostiteljskog objekta, frizerskog ili kozmetičkog salona.

"U današnje vreme nije teško biti preduzetnik, ali je teško biti uspešan preduzetnik. Fiše faktora utiče na opredeljenje preduzetnika čime će se baviti. Znači, njegov lični afinitet prema određenoj oblasti, znanje koje ima iz prethodnog perioda", kaže profesorka iz oblasti preduzetništva Edia Kastratović.

Ističa da je lokacija preduzetnika i njegove buduće radnje takođe veoma bitna.  

U poduhvat, kažu u Uniji poslodavaca, treba krenuti sa minimalnim ulaganjima i štedeti gde god je moguće, a bez bar 5.000 evra, naglašavaju, nezahvalno je započinjati bilo koji posao. Izmene poreskih zakona i pravilnika o računovodstvu, strahuju, dodatno će poskupeti poslovanje.

"Tako da će u ovom trenutku za čitavih nekih između 13.000 i 15.000 dinara mesečno poslovanje malih firmi koje su na početku svog rada poskupeti. Na prvom mestu, svako ko počinje mora da bude veoma oprezan i mora da razmotri sve okolnosti", smatra Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Nezaposleni će u 2014. moći kod Nacionalne službe za zapošljavanje da konkurišu za subvenciju od 160.000 dinara, kako bi započeli sopstveni posao. Osobama sa invaliditetom, u istu svrhu, odobrava se jednokratna pomoć od 200.000 dinara.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 29. dec 2013, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

Ma to je zato, sto mi

idemo divovskim koracima na...zad:

(nedelja, 29. dec 2013, 12:05) - whitekangaroo [neregistrovani]

kad je bilo pa lako?

izgleda da smo mi preduzetnici iz ove zemlje podrazumevano na najtežem nivou preživljavanja. Kada vlast shvati da preduzetništvo može da nosi ekonomiju ukoliko mu se dozvoli da diše i napreduje, biće kasno. tad nas već neće biti.

mesečno fiksni troškovi su, orijnetaciono: 13000din knjigovođa, min 20000din kirija, 3000din struja, 2000din voda i smeće, 10000din grejanje (dobro ste pročitali, za pravna lica je najskuplje!), sekretarica min 33000din, internet i telefoni 8000din, razni kancelarijski troškovi min 6000din. to je na zbiru 95000 din!!!

a gde je PDV, porez na dobit, porez na luksuz, porez za motorna vozila...

čime ja treba da se bavim da bi pored ovog, u stvari imao i imaginarnu kategoriju ZARADE!?

(nedelja, 29. dec 2013, 11:42) - miroslav tomic [neregistrovani]

budimo se

ja sam optimista i mislim da vreme donosi boljitak u nasoj zemlji.srecnu novu 2014 godinu zelim svima i pozdravljam sve.ciao.

(nedelja, 29. dec 2013, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Видовитост

2000. сви смо писали пароле "готов је"
Само један је написао "готови смо"

(nedelja, 29. dec 2013, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

Bolje ništa,nego dug

Bolje je ništa ne raditi,nego se zaduživati.