Intervju: Tomas Mirou

Nova ulaganja EBRD u Srbiju

Evropska banka za obnovu i razvoj počeće iduće godine sa novim ulaganjima u Srbiju, izjavio je u intervjuu za RTS predsednik banke Tomas Mirou.

Sa predsednikom EBRD razgovarala je naša koleginica Vesna Damjanić.

 RTS: Najavili ste da će Evropska banka svake godine uložti od 250 do 280 miliona evra u Srbiju. U koje konkretne projekte?

TOMAS MIROU: Ulaganje će biti najviše u infrastrukturu, pre svega u Koridor 10 i to u južni krak prema makedonskoj granici. Ulagaćemo i u putne i železničke pravce, potom u energetiku, kako u proizvodnju tako i podizanje energetske efikasnosti i u razvoj malih i srednjih preduzeća.

RTS: Da li Srbija ima dovoljno infrastrukturnih projekta u koje bi Evropska banka ulagala?

TOMAS MIROU: Naravno, nije pitanje da li ima dovoljno projekata već da li zajedno imamo dovoljno novca kako bi sve planirane projekte mogli da realizujemo.

RTS: Kada očekujete da će biti prva ulaganja u Srbiju?

TOMAS MIROU: Mi možmo biti veoma brzi, pod uslovom da se svi tenderi objave na vreme, da se ispune svi nephodni zakonski preduslovi. Mi možemo već iduće godine početi sa prvim investicijama.

RTS: Srbija u svom parlamentu još uvek nije ratifikovala zajam od 80 miliona evra za obilaznicu i gazelu, koji je vaša banka odborila prošle godine. Koliko je važno da se to što pre ratifikuje?

TOMAS MIROU: Imali smo izbore u zemlji i nova Vlada je postavljena. Mislim da je, povremeno, bilo nekih slabosti, ali sada svi rade i naravno očekujemo da će sada početi da se realizuju stvari koje su dogovorene.

RTS: Koje probleme Srbija treba da reši kako bi ubrzala ekonomski razvoj i približavanje Evropskoj uniji?

TOMAS MIROU: Svakako je infrastruktura ključ razvoja Srbije, ali je potrebno da se razviju i mala i srednja preduzeća,  da se jača regionalna saradnja i izvoz.

RTS: Ima li još nekih problema koje biste izdvojili?

TOMAS MIROU: Naravno, tu je problem korupcije koja treba da se iskoreni jer institucije poput naše tu ne mogu pomoći. Tu su još neki aspekti koje treba uzeti u obzir, poput međunardone ekonomske situcija koja se pogoršava, recimo, infalcija raste. Upravo zato mi hoćemo da ulažemo u poljoprivredu jer smatramo da je za zemlju važno da se hrana proizvodi po što povoljnijim cenama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво