Inflacija do kraja godine 9,4 odsto

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je da zbog rasta cena nafte na svetskom tržištu i cene hrane neće biti ispunjen plan o inflaciji u 2008. i ocenio da će do kraja godine bazna inflacija (cene koje reguliše tržište) biti 8,7 odsto a ukupna oko 9,4 odsto.

Podnoseći izveštaj o inflaciji na konferenciji za novinare, Jelašić je podsetio da je za 2008. godinu bila planirana ukupna inflacija od 6,5 odsto a bazna u rasponu od tri do šest odsto.

On je ocenio da će plan ovogodišnje bazne inflacije biti dostignut sredinom 2009. godine.

Guverner je rekao da je, između ostalog, zbog toga usledila i današnja odluka Monetarnog odbora da ne poveća referentnu kamatnu stopu i zadrži je na postojećem nivou od 15,75 odsto.

Jelašić je naveo da je u avgustu međugodišnja bazna inflacija iznosila 10,3 odsto dok je rast cena na malo dostigao 10,5 odsto, a međugodišnji rast indeksa potrošačkih cena u julu dostigao je 13,9 odsto.

U četvrtom kvartalu ove godine Jelašić očekuje da će doći do smanjenja bazne i ukupne inflacije zahvaljujući padu cene nafte i cene hrane na domaćem tržištu.

On je ukazao da bi predstojeći rebalans budžeta trebalo uraditi tako da se smanje izdaci državne kase kako se ne bi povećavala javna potrošnja i time vršio pritisak na rast ifnflacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво