Osigurane štete od Gustava - 10 milijardi dolara

Uragan Gustav koji je pogodio američku obalu i južne savezne države skupo će koštati domaće osigaravajuće kompanije, jer će na ime odštete na osiguranim objektima platiti sumu od približno 10 milijardi dolara, objavile su svetske agencije.

To, međutim, nije ni blizu rekordnim osiguranim štetama, u ukupnom iznosu od 40 milijardi dolara, koje je pričinio uragan Katrina, kada je pre tri godine pogodio američko priobalje.

"To je značajan katastrofičan događaj koji su, međutim, osiguravajuće kuće predvidele, tako da će Gustav, sa finansijskog gledišta, biti savladiv", izjavio je agenciji Rojters predsednik neprofitne osiguravajuće organizacije "Inšurens informejšn institjut" Robert Hartvig.

Gustav je bio velika pretnja za američko priobalje u Meksičkom zalivu, koje je u SAD centar eksploatacije i prerade nafte, jer je još pre nekoliko dana taj uragan dostigao jačinu kategorije četiri od pet mogućih na postojećoj mernoj lestvici za tu vrstu nepogode.

Uragan je, međutim, priobalje Luizijane, na oko 70 kilometara od Nju Orleansa, pogodio sa znatno manjom snagom, intenziteta druge kategorije, a već danas je oslabio na nivo tropske bure.

Firma "Ekviket ink", koja za osiguravajuće kuće modelira rizik katastrofa, prognozira osigurane štete od uragana Gustav u obimu od šest do 10 milijardi dolara, dok firma "Risk menidžd solušn" predviđa širi raspon od četiri do 10 milijardi dolara.

Od toga će štete na naftnim postrojenjima, računajući tu i obustavu proizvodnje, dostići iznos od jedne do tri milijarde dolara.

Uragan Katrina, koji je 2005. godine, između ostalog, uništio i veliki deo Nju Orleansa, prouzrokovao je tada ogromnu štetu koja je procenjena na ukupno 80 milijardi dolara .

Značajan udeo u osiguranim štetama od Katrine predstavljali su zahtevi preduzetnika koji su morali da prekinu svoju delatnost, dok će ta vrsta šteta u slučaju Gustava biti minimalna, smatraju osiguravajuće kuće.

Značajno manje će biti i štete od Gustava i na naftnim bušotinama i drugoj naftnoj infrastrukturi, na kojima su uragani Katrina i Rita pre tri godine prouzrokovali oštećenja i gubitke od pet milijardi dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара