Dačić: Tri projekta za sredstva od Kine

Srbija će na Samitu kineskog premijera i šefova vlada 16 država Srednje i Istočne Evrope predložiti tri projekta u vezi sa energetikom i infrastrukturom, rekao premijer Ivica Dačić. Kina će izdvojiti 10 milijardi dolara za finansiranje projekata iz 16 evropskih država, kaže Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija na Samitu kineskog premijera i šefova vlada 16 država Srednje i Istočne Evrope kandidovati tri projekta koji su, pre svega, u vezi sa energetikom i infrastrukturom.

Kina je, za finansiranje projekata iz 16 evropskih država, izdvojila 10 milijardi dolara.

"Jedan projekat je u vezi sa revitalizacijom i izgradnjom novog bloka Termoelektrane 'Kostolac', u vrednosti većoj od 700 miliona dolara, a drugi se tiče izgradnje jednog dela auto-puta na Koridoru 11 - od Obrenovca do Ljiga", rekao je Dačić srpskim novinarima u Bukureštu.

Treći projekat je zajednička ideja Mađarske i Srbije, za koju je kineska strana veoma zainteresovana, a reč je o rekonstrukciji pruge na Koridoru 10 od Budimpešte do Beograda.

Kako je Dačić rekao, na samitu će biti usvojen Akcioni plan saradnje u narednim godinama.

Premijer Srbije imao je i sastanak sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom, na kojem je, pored projekata obuhvaćenih ovom inicijativom, bilo reči i o drugim temama. Dačić je rekao da je Samit Kina - zemlje Srednje i Istočne Evrope veoma važan za Srbiju.

"Za nas je važno da imamo što više kineskih investicija u Srbiji, a komparativna prednost Srbije u odnosu na drugih 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope jeste to što praktično jedina ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU i drugim zemljama, kao što su Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan", rekao je Dačić.

Rekao je da je Srbija predložila i da se nada da će to biti usvojeno, da u Beogradu, u sklopu ove inicijative, bude sedište Sekretarijata koji bi se bavio razvojem infrastrukture.

Na pitanje da li će spor koji se u Srbiji vodi sa jednim kineskim investitorom biti tema razgovora sa kineskim premijerom i da li će to uticati na međusobne odnose, Dačić je rekao da je to isuviše sitno pitanje za ovako veliki događaj.

"Srbija ima veoma velike simpatije prema Kini i kineskim investitorima. Ako je bilo nekih nepravilnosti one treba da se isprave, ali to ne bi trebalo da ima bilo kakve posledice po naše ekonomske i političke odnose", rekao je srpski premijer.

Dačić je ranije danas u Bukureštu razgovarao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"Veoma smo otvoreno i prijateljski razgovarali, a Orban je jasno istakao da Mađarska, kada je reč o evropskim integracijama, podržava Srbiju i smatra da je Vlada Srbije mnogo uradila u proteklom periodu i da shodno tome pregovori o članstvu što pre treba da budu otvoreni", rekao je Dačić.

Podsetio je da je već ranije bilo dogovoreno da bude održana zajednička sednica dveju vlada i to u Beogradu, a kako je rekao, obe strane se nadaju da će ona biti održana u prvim mesecima sledeće godine jer Mađarsku u aprilu očekuju parlamentarni izbori.

u delegaciji Srbije su još i ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić. U Bukureštu je ministarka energetike s rumunskim kolegom Konstantinom Nicom razmatrala energetsko povezivanje dveju zemalja, i to putem gradnje gasovoda, naftovoda i dalekovoda.

"Tu su gasne interkonekcije Arad-Mokrin, tu je naftna konekcija između Rumunije i Srbije o čemu ćemo posebno razgovarati, i naravno izgradnja prenosne mreže od 400 kilovolti, o čemu se već ozbiljno razgovara", kaže Zorana Mihajlović. 

Kako ističe, baš zbog toga je dogovoreno da se ubrzo organizuju sastanci u Beogradu, gde će zajedno sa javnim preduzećima, koja su i s jedne i s druge strane uključena u poslove, biti razmotrena realizacija projekata.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво