Читај ми!

Dačić: Otvaranje radnih mesta herojsko delo

Nezaposlenost od 24 odsto je osnovni problem u Srbiji, ocenio premijer Ivica Dačić poručivši da je u uslovima ekonomske krize otvaranje radnih mesta herojsko delo. Dačić je posetio gradilište pogona kompanije "Moreto", koja je u obavezi da zaposli 50 radnika. Vlasnik Alfredino Moreto kaže da se na investiranje u Srbiji odlučilo jer je "Fijat" imao dobre poslovne rezultate.

Premijer Srbije Ivica Dačić posetio je u Batočini gradilište metalskog pogona italijanske kompanije "Moreto", koja je dužna da u početku zaposli 50 radnika, a kasnije još 80.

Nezaposlenost od 24 odsto je osnovni problem u Srbiji, rekao je Dačić je u industrijskoj zoni "Brzan" i ukazao na to da je zato dolazak stranih investitora od velikog značaja.

"U uslovima ekonomske krize vrhunsko herojsko delo je otvaranje novih radnih mesta. Toga nema bez investicija, domaćih ili stranih, i svaki investitor dobrodošao je u Srbiji", istakao je Dačić.

Premijer je rekao da ga posebno raduje investicija "iz prijateljske Italije", koja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije.

Opština Batočina i firma "Moreto" su početkom septembra potpisali ugovor o investicionom ulaganju za izgradnju fabričkog postrojenja u industrijskoj zoni "Brzan" u vrednosti od četiri miliona evra.

"Moreto" je proizvođač kovanih limova i odlivaka, s poslovnom tradicijom od 30 godina. "Moreto" je 2008. imao promet od 11,7 miliona evra, a prošle godine je bio 50 odsto veći.

Vlasnik "Moreta" Alfredino Moreto rekao je da je zadovoljan što je u kratkom roku dobio dozvole za izgradnju pogona u Batočini i ocenio da je prisustvo premijera Srbije na gradilištu poziv ostalim investitorima.

"Zadovoljni smo što smo u kratkom roku dobili dozvole za izgradnju pogona u Batočini, što nam je omogućilo da proizvodnju proširimo i u Srbiji. Na taj korak smo se odlučili i zbog činjenice da 'Fijat' u Srbiji ima dobre poslovne rezultate", rekao je Moreto i istakao da danas počinje igradnja hale od hiljadu kvadrata. 

Izradnja pogona na dva hektara počela je u oktobru, a proizvodnja bi trebalo da krene sledeće godine.

Opština je tu kompaniju, kao i druge investitore, oslobodila plaćanja dažbina koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

Investitor je u obavezi da odmah zaposli 50 radnika, a kasnije još 80. Od ukupnog broja zaposlenih, 70 odsto treba da ima prebivalište u opštini Batočina.

U poseti gradilištu je bio i predsednik Skupštine Grada Jagodine Dragan Marković, koji je, prema rečima premijera, zaslužan što je kompanija "Moreto" odlučila da investira u Batočini.

Dačić je dodao da danas prisustvuje početku realizacije treće investicije u Srbiji za nekoliko meseci, koja počinje uz posredovanje Dragana Markovića, a zahvaljujući kojima je zaposleno nekoliko stotina ljudi.

Marković, kome je danas uručeno priznanje Opštine Batočina za doprinos i razvoj ekonomske saradnje Jagodine i Batočine, najavio je još nekoliko investicija italijanskih kompanija u Srbiji, u čijem ugovaranju je učestvovao.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се