Читај ми!

Loše pruge koče izvoz bakra

Nakon što je putnički voz potpuno izgoreo na pruzi Majdanpek-Zaječar, još jednom pokrenuto pitanje o stanju železnica u Srbiji. Ukoliko se ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Ukoliko se u stanje železničke putne mreže bitno ne promeni, ne remontuju pruge i ne obnovi vozni park, posledice bi mogle biti zabrinjavajuće. U istočnoj Srbiji to bi moglo da zaustavi proizvodnju u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Oko 12 sati nakon što je putnički voz zbog kvara potpuno izgoreo, pruga Majdanpek - Zaječar osposobljena je za saobraćaj, a šinobus je uklonjen dizalicom rudnika bakra u Majdanpeku.

Ovaj putnički voz jedan je od tri, koliko dnevno dođe i krene iz stanice u Zaječaru. Sa te iste stanice nedeljama ne polazi ni jedan voz za Beograd, a dok je išao, putovao je i po 12 sati, sa presedanjem u Požarevcu.

"To što ne ide voz od Zaječara do Beograda je zato što nema dovoljno voznih sredstava, a to što ide 10 sati naravno da je zbog loše infrastrukture. Naravno da je razlog za to veliki broj laganih vožnji, koje su neophodne na ovoj relaciji", rekao je direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, tako će biti sve dok se ne modernizuje železnica u Srbiji.

Što se tiče teretnog saobraćaja, železnička stanica u Boru servisira uglavnom RTB Bor. Ovaj naš najveći kombinat bakra gotovo u potpunosti se oslanja na tu vrstu prevoza.

Direktor RTB Bor Boban Todorović kaže da se pruga koristi za transport preko 120 hiljada tona koncentrata bakra iz Majdanpeka, koji se prerađuje u Borskoj topionici.

"Koristi se i za transport 40 hiljada tona uglja iz luke Prahovo prema Boru, za transport preko 150 hiljada tona sumporne kiseline iz Bora na odredišta širom sveta, kao i za transport svih proizvoda koji se proizvedu u topionici i rafinaciji rudnika bakra u Boru", kaže Todorović.

Kada se naredne godine završi nova topionica, RTB će imati četiri puta više robe za transport železnicom. To je još jedan od razloga da se remontuju pruge i vozna sredstva u istočnoj Srbiji.

Statistika je do sad bila poražavajuća. Umesto da se remontuje 190 kilometara pruga, u Srbiji je remontovano svega 30 kilometara godišnje.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво