Читај ми!

Uvod u poslove sa "Mubadalom"

Kompanija "Mubadala" u Srbiju donosi tehnologiju i novac, a mi imamo ljude koji imaju znanje, rekao je zamenik predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa UAE Mlađan Dinkić za RTS. "Mubadala" je pokazala da je moguće pretvoriti san u javu ako imate jake ljude i to isto žele da učine sa Srbijom, poručio Dinkić.

Zamenik predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa UAE Mlađan Dinkić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da "Mubadala" u Srbiju donosi tehnologiju i novac, a da mi imamo ljude i znanje.

Dinkić je istakao da se o najnovijim projektima sa "Mubadalom" priča skoro godinu dana, i da su oni konačno doneli odluku da krenu.

"Juče su potpisani prvi sporazumi. Imamo rok od osam do deset nedelja da napravimo obavezujući ugovor za investiranje u naučno-istraživački centar za razvoj čipova", najavio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, nakon toga sledi studija opravdanosti kako bi se odlučilo o izgradnji čitave fabrike, a realizovanje projekata će zavisiti od naše zajednice i naših talenata.

"To je kompanija koja je za pet godina napravila pet milijardi dolara prometa u prodaji čipova. Oni su sada dobili ugovor sa 'Eplom' i to je veliko priznanje. Pokazali su da je moguće pretvoriti san u javu ako imate jake ljude i jako rukovodstvo, i to isto žele da urade s nama u Srbiji", ističe Dinkić.

Kako je rekao, Vlada će dati podršku u obezbeđivanju infrastrukture i u svemu onome što budu tražili, "kao što je vlada SAD dala njima podršku za izgradnju fabrike u državi Njujork ili kao što im je Singapur pomogao".

Dinkić je naveo da će dolazak "Mubadale" značiti za razvoj informacionih tehnologija i telekomunikacija, kao što je i "Fijat" značio za početak razvoja moderne automobilske industrije u Srbiji.

Poručio je i da Vlada u narednom periodu treba da pomogne fakultetima tehničkih nauka da upisuju što više studenata i da stvore nove uslove za rad.

SNS ima drugačije viđenje razvoja od SPS-PUPS-JS

Mlađan Dinkić, koji je i lider URS-a, ne veruje da će postojati saglasnost u vladajućoj koaliciji oko paketa ekonomskih mera, jer, kako kaže, SNS ima potpuno drugačije viđenje razvoja Srbije od koalicije SPS-PUPS-JS i "uskoro će tu doći do razlaza".

Na pitanje da li to znači da su Srbiji potrebni vanredni parlamentarni izbori, Dinkić je rekao da smatra da izbori nisu potrebni ukoliko Vlada može da poboljša standard građana, da ubrza investicije i ukine birokratiju kako bi zemlja brže išla napred.

"Ako to nije moguće da se učini sa ovakvom konturom koalicije, bolje je da se ide na izbore i da se napravi manja vlada koja će biti efikasnija", rekao je Dinkić.

Istakao je da se postavlja pitanje šta bi trebalo uraditi i da li bi trebalo preduzeti neke mere ako je nešto korisno za državu, a nisu svi zadovoljni.

"To je kao kada imate dete koje se razbolelo - da li je srećno što će progutati gorki sirup - pa nije, ali majka mu ga daje da bi ozdravilo", rekao je Dinkić.

Govoreći o merama koje se najavljuju, poput smanjivanja poreza na zarade, Dinkić je rekao da smatra da je to nemoguće sprovesti u današnjim okolnostima, jer bi to napravilo rupu od 200 milijardi dinara.

"I ja bih voleo da se smanji porez i doprinos na plate, i sam sam sa svojim saradnicima radio računice, ali kad sam video koliko bismo morali da povećamo druge poreze, porez na imovinu ili PDV, shvatio sam da je to nemoguće. Ta ideja je lepa, ali neostvariva", rekao je Dinkić.

Eventualno uvođenje solidarnog poreza Dinkić vidi kao "čistu demagogiju". Navodi da su mogućnosti za štednju na drugim mestima i da bi trebalo da se ukine birokratija u građevini, da se promeni Zakon o radu kako bi se stimulisalo veće zapošljavanje.

Rekao je da se ne može mnogo postići uštedama na platama, jer su plate niske i time se pitanje deficita ne može rešiti, već treba raditi na podsticanju investicija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво