Читај ми!

Manji porezi na zarade, veća zaposlenost?

Porezi i doprinosi za zaposlene biće smanjeni da bi se smanjila siva ekonomija i podstaklo zapošljavanje. Kako je svaki drugi mlađi od 30 ili 35 godina bez posla, Vlada razmišlja o posebnim olakšicama za njihovo zapošljavanje. Iz Unije pslodavaca Srbije poručuju da to lako može da se završi otpušanjem starijih, a zapošljavanjem mladih radnika.

Promena radnog zakonodavstva, penzionog sistema, poreza, Zakona o planiranju i izgradnji, privatizacija preduzeća i fudbalskih klubova, neke su reformi koje Vlada najavljuje kako bi ekonomiju postavila na zdrave noge. Iako se još ne znaju detalji, Fisklani savet, sindikati i preduzetnici kažu, namere su dobre i neophodne, smao da se sprovedu.

Već dugo je u Srbiji preveliko sve što ne valja - javni dug, minus u budžetu, nezaposlenost, utaja poreza, troškovi za plate i penzije. Međutim, konačno je, posle višegodišnje priče o promenama, iz vrha vlasti oročen njihov početka - kraj godine, eventualno kraj zime.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta kaže da je veoma bitno da se čitav paket reformskih zakona usvoji što pre i da se s refomama krene već ove i sledeće godine.

"Ukoliko se bude čekalo, ni najbolji paket zakona neće moći da nam pomogne za godinu dana", kaže Vučković.

Za sada se zna da će biti smanjni porezi i doprinosi za zaposlene da bi se smanjila siva ekonomija i podstaklo zapošljavanje. Kako je svaki drugi mlađi od 30 ili 35 godina bez posla, Vlada razmišlja o posebnim olakšicama za njihovo zapošljavanje.

Dušan Korunoski iz Unije poslodavaca Srbije rekao je da to vrlo lako može da se završi otpušanjem starijih radnika, a zapošljavanjem mladih radnika što, kako kaže, nikome u  zemlji nije cilj.

Ono što bi poslodavcima odgovaralo jeste da se nameti na rad smanje sa sadašnjih 65 odsto zarade na oko 40 procenata, blisko onome što je najvljivao sadašnji ministar privrede.

"Inspekcije trenutno ne jure sivu ekonomiju i onda se njima isplati, zašto bi platili pa i pet odsto nameta na plate, ako ih niko neće kazniti ili zabraniti im rad. Ako inspekcije budu radile svoj posao, vrlo brzo će se videti da se nekima koji su trtenutno u sivom sektoru isplati da se legalizuju, pod uslovom da nameti na plate budu manje nego što su sad", kaže Dušan Korunoski.

Država će morati da smanji troškove a moguće je, kažu upćeni, da će odustati i od planiranog minimalnog povećanja penzija i plata u javnom sektoru naredne godine. S druge strane, moraće da poveća prihode. Za sada, u Vladi ne planiraju povećanje PDV-a.

"Smanjenje nekih poreza uz visok budžetski deficit znači da mora da dođe do povećanja drugih poreza - na imovinu, na dobit preduzeća. Ako sve to ne bude dovoljno, onda će se razamišljati o povećanju PDV-a i akciza", kaže Vučković.

To znači da ćemo uz manje zarade imati veće troškove.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da su uvek građani teret reformi nose na svojim plaćima.

"Sve mere su izuzetno bolne zanače i otpuštanje radnika i ono što će naš uslov uslova će biti je socijalno zbrinjavanje svih onih koji primenom ovih mera ostanu bez posla", kaže Savićeva.

Mnogo se očekuje i od najavljne reforme javne uprave i penzionog sistema - ne bi li se konačno promenila slika da svaki od 300 hiljada zaposlenih u proizvodnji praktično izdržava više od 20 ljudi, a da u mnoga mesta stiže više čekova za penzije nego plata.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво