"Mubadala" dolazi u Srbiju

Mlađan Dinkić najavio investicije "Mubadale" u Srbiji, vredne nekoliko stotina miliona dolara, sa perspektivom da kroz moguću izgradnju fabrike čipova naraste na četiri milijarde dolara.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Srbiji izgraditi centar za istraživanje i razvoj, što je "prva faza moguće fabrike čipova".

"Oni su odlučili da krenu u narednih šest nedelja u par konkretnih projekata, od kojih je svakako najvaznija prva faza u mogućoj izgradni fabrike čipova u Srbiji, odnosno fabrike poluprovodnika", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Prema rečima Dinkića, prva faza je izgradnja centra za istraživanje i razvoj i, kako je istakao, sama ta investicija je vredna nekoliko stotina miliona dolara, iako upošljava svega 50 ljudi, "ali vrhunskih naučnika sa doktoratima, ljudi koji ne mogu tek tako lako da se nađu".

"Nakon toga, ukoliko se budu uverili da Srbija ima dovoljno stručnjaka ili ako može iz regiona da ih povuče, ako nema dovoljno, za fabriku čipova, onda bi se gradila u drugoj fazi i fabrika čipova", rekao je on.

Procenjena investicija u fabriku čipova "Mubadale" u Srbiji je, prema ranijim informacijama, oko četiri milijarde dolara. 

Dinkić je istakao da raduje i to što "Mubadala" u Srbiji želi da gradi posebnu fabriku za visokotehnološke komponente za avione, za Erbas i za Boing.

"To je što Srbija ne može sama i u šta je potrebno uložiti ogromna sredstva i imati tu tehnolgiju koju mi nemamo. Imamo kadrove, nemamo novca i takvu tehnologiju (kao što ima "Mubadala") i u saradnji sa ovakvom kompanijom možemo razviti i neke nove industrijske grane koje sada nemamo", rekao je on.

Odlazeći srpski ministar finansija i privrede ocenio je da jučerašnji razgovori sa "Mubadalo", najvećom kompanijom iz UAE, daju da pravo srpskoj vladi da se nada da u industriji znanja može da napravi "najpre male, a za nekoliko godina čak i džinovske korake", kao što je urađeno sa automobilskom industrijom.

Dinkić je napomenuo da je "Mubadala" kompanija koja ima promet od 55 milijardi dolara godišnje. Ta kompaanija iz UAE "poseduje tehnologije o kojima mi trenutno, nažalost, samo možemo da sanjamo", rekao je on.

Dinkić je podsetio da je sa "Mubadalom" srpska strana razgovarala poslednih devet meseci i istakao da je sada ta kompanija iz UAE spremna da krene da sarađuje sa Srbijom.

On je predložio da plan Vlade Srbije bude da se, osim automobilske industrije, podstakne industrija znanja, koja može da bude nosilac izvoza Srbije u narednim godinama.

Srbija beleži rast izvoza softvera, Ministarstvo finansija i privrede je donelo plan za podsticanje IT, a sad postoji i saradnja sa "Mubadalom", istakao je Dinkić.

Predstavnici "Mubadale" su juče u Beogradu sa prvom potpredsednik Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i Dinkićem, kako je saopštila Vlada, razgovarali o realizaciji svih zajedničkih projekata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво