Читај ми!

Stiže novo gorivo

Od avgusta, i proizvodnja i promet dizela D2 i motorni benzin od 95 oktana na našem tržištu biće zabranjeni. Kao zamena za D2, na pumpe, stiže novo i kvalitetnije gorivo koje će se zvati gasno ulje i namenjeno je isključivo prioritetnim potrošačima. Prodavaće se isključivo na određenim pumpama, uglavnom u naseljenim mestima i na lokalnim putevima, ali ne i na magistralnim i auto-putevima.

Naftaši će narednih dana moći da prodaju dizel D2 i motorni benzin od 95 oktana, samo ako je nešto ostalo u automatima na pumpama. Od avgusta, i proizvodnja i promet tih derivata na našem tržištu biće zabranjeni. Kao zamena za D2, na pumpe, stiže novo i kvalitetnije gorivo koje će se zvati gasno ulje 01, i namenjeno je isključivo prioritetnim potrošačima.

Novo gorivo, gasno ulje koristiće: idustriske i građevinske mašine, vojska, železenica, brodari a najviše poljoprivrednici. Prodavaće se isključivo na određenim pumpama, uglavnom u naseljenim mestima i na lokalnim putevima, ali ne i na magistralnim i auto-putevima.

Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine kaže da je namenjen za privredu, a ne široku upotrebu.

"Kontrolisaće se tako što će vozači pri kupovini morati da daju saobraćajnu dozvolu. Znači tačno namenski se kupuje za vozilo", kaže Stanojević.

Poljoprivrednici će morati da pokazuju i potvrduu da su registru gazdinstva ali će za njih i dalje važiti niže cene. Međutim, seljaci traže i da im gorivo uvek bude dostupno.

Poljoprivrednici iz Zrenjanina i Kikinde kažu da im je bitno da gorivo bude dobrog kvaliteta i da može da se nabavi na pumpama u okolini.

U NIS-u kažu da će proizvodnju diktirati zahtevi tržišta i da je novo gorivo ekološki znatno čistije. Ima 10 puta manje sumpora nego kod klasičnog dizela.

"To je u ukviru evropskih zakona. Mi smo spremni da ispunimo sve obaveze koje je odredila država od 1. avgusta. One će zavisiti od količina koje budu zatražene od poljoprivrednika ako mi pobedimo na tenderu", kaže Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Jelica Putniković iz Balkan magazina kaže da je slično uradila i Hrvatska koja ima specijalno gorivo.

"Zemlja koja je sada članica Evropske unije napravila je tu lepezu prioizvoda da ispunjava ekološke standarde koje propisuje Unija a da to opet bude dobro za potrošače", kaže Putnikovićeva.

Dizel D2 odavno se ne proizvodi i ne prodaje u zemljama Evropske unije, a nema ga više ni u regionu.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво