Nesavesni investitori

U Beogradu gotovo da nema ulice u kojoj se nešto ne gradi. Građani su, umesto trotoarom, prinuđeni da idu ili po tramvajskim šinama ili po ulici. Za to vreme, većina investitora koristi rupe u zakonu i gradi svoje objekte, čekajući da, kako kažu, dobiju odobrenja o zauzeću trotoara.

Inspektori kažu da rešenja o zabrani radova uglavnom lepe na ograde, jer većina investitora neće lično da ih primi.

"Mi smo obezbedili deo gradilišta nedovoljno, inspekcija je dala nalog da se to obezbeđenje poboljša po čijem smo uputstvu i postupili, sada je obezbeđeno gradilište tako da unutrašnji radovi ne mogu nikako ugroziti bezbednost, kaže Borislav Plamenac, nadzorni organ građevinske firme "Unako".

U građevinskoj inspekciji kažu da je sve više nesavesnih investitora koji započinju gradnju bez potpune dokumentacije i propisno obeleženog gradilišta.

"U postupku inspekcijskog nadzora treba ispoštovati pravnu regulativu koja uređuje tu problematiku a ona je često puta složena i komplikovana, počev od najobičnijeg formalno pravnih poslova pa do problema sa uručenjem rešenja koja investitori kada im nije u interesu odugovlače da prime i izvršenost tih rešenja biva prolongirana na duži vremenski period", kaže Duško Petrović, građevinski inspektor opštine Stari grad.

U direkciji za puteve, koja izdaje odobrenja za zauzeće trotoara znaju za problem neobezbeđenih gradilišta, ali da ne mogu skoro ništa da učine.

"Smatram da bi zaista koordinisano trebalo da deluju građevinska inspekcija, saobraćajni inspektor i inspektor zaštite na radu i da spreči sve neodgovorne investitore pa i izvođače radova koji ne preduzimaju adekvatne i zakonom propisane mere na svojim gradilištima, kaže Dejan Kovačević, opština Stari grad".

Novim zakonom o glavnom gradu, definisano je i uvođenje komunalne policije, koja bi na licu mesta naplaćivala kazne svima koji ne poštuju propise.

"Jedan broj investitora uopste nisu dobili rešenja za zauzeće prostora samim tim i ne placaju te takse, druga vrsta problema je da je zauzeta veća površina nego što je dozvoljena samim rešenjem i treća vrsta problema su rokovi koji su dati u rešenju se premašuju višestruko", kaže Aleksandar Radojčić, Direkcija za puteve - Beograd.

Inače, jedan investitor u proseku zauzima oko 60 metara kvadratnih trotoara i za to mesečno plaća oko 45 hiljada dinara. Ako mimo zakona, dakle, neprijavljeno, zauzimaju trotoare, jasno je da grad gubi značajna sredstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи