Читај ми!

Stala i gradnja i prodaja stanova

Nastavlja se negativan trend u građevinarstvu, a zbog slabe kupovne moći, loše ponude stanova i skupih kredita ne očekuje se promena situacije. U prva četiri meseca izgrađeno je 40 odsto manje stanova nego prošle godine. S druge strane, od početka godine povećano je interesovanje za stambene kredite, posebno za subvencionisane.

Od početka godine povećano je interesovanje za stambene kredite, posebno za subvencionisane. S druge strane nastavlja se negativan trend u građevinarstvu. Sve manje se i gradi i prodaje. Zbog slabe kupovne moći, loše ponude stanova i skupih kredita ne očekuje se promena te situacije. U prva četiri meseca izgrađeno je 40 odsto manje stanova nego u istom periodu prošle godine.

Izgradnja i prodaja stanova pre samo četiri godine bila je jedan od najunosnijih poslova. Tada je u građevinskoj operativi bilo zaposleno oko 120.000 radnika, a danas ih je manje od 70.000. Trenutno u Srbiji ima oko 25.000 nezavršenih stanova. Vrednost građevinskih radova u prvom kvartalu ove godine za četvrtinu je manja nego u istom periodu prošle godine.

Aleksandar Mirković iz građevinskog preduzeća "Aradinović" kaže da je situacija izuzetno teška, ali da na tržištu mogu da opstanu firme koje imaju kvalitetne projekte, dobre lokacije, dobru saradnju sa bankama.

"Uglavnom su kreditni kupci u pitanju, tako da je gro kupaca limitirano sa novcem što podrazumeva cenu stana između 50 i 70 hiljada evra", kaže Mirković.

Na tržištu nepokretnosti od 2008. iz godine u godinu, beleži se pad prometa, ali ne i toliki pad cena. U ovoj godini prodato je oko devet hiljada stanova, od čega 40 odsto u Beogradu.

U istom periodu Nacionalna korporacija osigurala je 1.300 komercijalnih i hiljadu subvencionisanih kredita.

"Podaci za prva četiri meseca pokazuju veće interesovanje za stambenim kreditima generalno, veći broj osiguranih stambenih kredita za oko 13 odsto ukupno, i rast od šest odsto za komercijalne i 24 odsto za subvencionisane kredite", objašnjava Saša Jovanović iz Nacionalne korporacija za osiguranje kredita.

Na tržištu se često nude nekvalitetni i preskupi stari stanovi, posebno ako se uzme u obzir kupovna moć stanovništva.

Đorđe Pavković Bugarski iz austrijske "Hauzmajstor Rustler grupe" kaže da se na tržištu pojavljuju nekretnine po enormnim cenama, uporedivim čak sa okruženjima, a ono što kupci dobiju su neokrečeni stanovi ili fasada koja otpada.

"Manja investicija je da rekonstruišemo ono što imamo nego da zidamo novo. Ako poredite na primer Beč tamo razlike u ceni između novogradnje i starogradnje praktično ne postoji, jer je sam način održavanja nekretnina drugačiji, a to je i zakonska obaveza tamo", objašnjava Pavković-Bugarski.

U Srbiji je neophodna rekonstrukcija milion i 300 hiljada objekata, a kako pokazuje studija Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije rađena uz pomoć Nemačke organizacije za tehničku saradnju, time bi se obezbedio posao za 10 hiljada radnika.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво