Читај ми!

"Srbijagas" duguje milijardu evra

Dugovi preduzeća "Srbijagas" iznose više od milijardu evra, izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović. Ministarka predstavila plan restrukturiranja tog javnog preduzeća i istakla da ono neophodno kako bismo imali kvalitetniji gas, niže cene i bolju isporuku.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da "Srbijagas" ima ozbiljne finansijske probleme i da dugovi tog preduzeća iznose više od milijardu evra. Gostujući na RTS-u, Mihajlovićeva je navela da "Srbijagas" neće biti ugašen, ali će biti reformisan.

Mihajlovićeva je, na konferenciji za novinare, rekla da je "Srbijagas" prošle godine imalo kapital 26 puta manji nego godinu ranije. Razlog za oko 22 odsto dugovanja je razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa, dok su ostalo dugovi javnog i privatnog sektora i posledice određivanja prioriteta u poslovanju.

"Zato je neophodno restruktuirati to javno preduzeće kako bismo imali kvalitetniji gas, niže cene i bolju isporuku", rekla je Mihajlovićeva i najavila da bi "Srbijagas", do kraja 2013. godine, trebalo da bude podeljen na dva preduzeća u državnom vlasništvu.

Uz predloženu reformu, troškovi "Srbijagasa" mogu da se smanje za oko 30 odsto, istakla je ministarka, navodeći da je cilj Vlade je da to javno preduzeće bude profitabilno što doprinoseći sa 10 do 15 odsto bruto-domaćem proizvodu.

Predstavljajući polazne osnova za restrukturiranje "Srbijagasa", ministarka je rekla da bi Vlada Srbije trebalo da, u narednih desetak dana, donese plan reformisanja tog javnog preduzeća i da su sva ostala ministarstva dala pozitivno mišljenje o tom planu.

Mihajlovićeva je precizirala da bi prva faza restrukturiranja, koja bi trebalo da se završi do kraja oktobra, obuhvatila finansijsku i poslovnu konsolidaciju "Srbijagasa" što bi, u dogovoru sa Ministarstvom finansija, obuhvatilo reprogramiranje obaveza i potraživanja.

Potom će, do kraja godine, distribucija i trgovina gasom biti razdvojeni od transporta i skladištenje gasa, rekla je ministarka, naglasivši da niko od zaposlenih u "Srbijagasu" neće izgubiti posao.

Preduzeće koje će se baviti distribucijom i trgovinom gasom zvaće se "Srbijagas", a preduzeće koje će se baviti transportom i skladištenjem gasa zbiće "Transgas". To će biti akcionarska društva 100 odsto u vlasništvu države, navela je Zorana Mihajlović.

U trećoj fazi reforme planira se formiranje "Srpskog energetskog holdinga", u kojem bi bila preduzeća "Transgas", "Transnafta" i "Elektromreža Srbije", a kasnije i Gasna skladišta. Dogovor o formiranju tog holdinga, koji bi bio jedan od najvećih u regionu, očekuje se do kraja 2014. godine.

Ministarka je naglasila da reformisanje Srbijagasa ne može da ugrozi realizaciju projekta gasovoda "Južni tok" već "može da samo doprinese da sve ono što zavisi od "Srbijagasa", a pre svega od "Transgasa" bude "efikasnije i bolje". Prema njenim rečima, nakon podele "Srbijagasa", u zajedničkom srpsko-ruskom preduzeću za "Južni tok" biće zadužen "Transgas".

Zorana Mihajlović je poručila da će antikorupcijski tim ministarstva, kome je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović zabranio ulazak u firmu, obaviti posao zbog koga je poslat.

Predsednik Upravnog odobra "Srbijagasa" Bratislav Gašić je rekao da je na poslednoj sednici tog tela Bajatović podržao 99,9 odsto rešenja predloženih u planu restukturiranja "Srbijagasa" i da je ostalo da se "dogovori još par stvari, i da to krene".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво