Читај ми!

Hrana pojeftinjuje, milijarda i dalje gladuje

Već šest meseci cena hrane na svetskom tržištu u padu, ali je i dalje visoka. Pored gotovo milijardu gladnih, u svetu živi milijarda gojaznih.

Poslednjih meseci, hrana u svetu pojeftinjuje. To je rezultat bolje međunarodne saradnje u snabdevanju tržišta, ali i pada tražnje. Ipak, cene životnih namirnica i dalje su visoke, upozorava Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, uz podsećanje da u svetu gladuje gotovo milijardu ljudi.

Posle višegodišnjih poskupljenja hrane zbog velikih suša i proizvodnje biogoriva svetsko tržište osnovnih životnih namirnica se stabilizuje, saopštava Svetska banka.

U odnosu na istorijski maksimum, prošlog avgusta, cene glavnih žitarica, mesa, ulja i šećera niže su devet odsto. Tome je doprinelo povećanje izvoza žitarica iz Južne Amerike, proizvodnja ulja u Aziji i bolja distribucija i skladištenje hrane, čime su smanjeni gubici na putu od njive do potrošača.

"Dobra vest je to što na svetskom tržištu hrana pojeftinjuje već šesti mesec zaredom. Loša vest je to što su cene hrane u svetu i dalje visoke", kaže Hoze Kuesta iz Svetske banke.

Pojeftinjenje hrane neće doprineti smanjenju gojaznosti u svetu, u kome, pored gotovo milijardu gladnih, živi milijarda gojaznih.

"Epidemija gojaznosti širi se među siromašnima, koji osnovne životne namirnice zamenjuju jeftinijim i manje hranljivim. To nije fenomen samo u razvijenim zemljama, već i u zemljama u razvoju. Ako nešto ne preduzmemo, broj gojaznih udvostručiće se do 2030", kaže Kuesta.

Stručnjaci ocenjuju da su neophodna veća ulaganja u poljoprivredu, posebno u zemljama u razvoju, u čiji agrar uglavnom ulažu mali farmeri.

Kada bi u tim zemljama, ulaganja u agrar dostigla 80 miliona evra godišnje bilo bi dovoljno hrane za devet milijardi ljudi, koliko se očekuje da će ih biti na planeti 2050. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво