Ušteda i energije i para

Za godinu i po naplata grejanja po utrošku obavezna za sve toplane. Grejenje po utrošku znači gazdovanje toplotnom energijom. Domaćinstva odlučuju šta će i koliko grejati i sami podešavaju temperaturu. Tako kontrolišu i svoje račune, koliko potroše, toliko plate.

Predlog zakona o energetskoj efikasnosti, koji Skupština treba da usvoji do kraja nedelje, obavezuje sve toplane da do 2015. godine pređu na naplatu grejanja po utrošku. Za taj posao Vlada najavljuje pomoć toplanama. Protekle sedmice počela je i četvrta faza obnove daljinskih sistema, koju Vlada sprovodi uz pomoć Nemačke. Očekuje se ušteda energije i do 30 odsto.

Grejenje po utrošku znači gazdovanje toplotnom energijom. Domaćinstva odlučuju šta će i koliko grejati i sami podešavaju temperaturu. Tako kontrolišu i svoje račune, koliko potroše, toliko plate.

Četvrtina domaćinstava ima centralno grejanje iz toplana i plaća po kvadratnom metru stana, što je većini preskupo. Od 58 daljinskih sistema, samo u Subotici, Bečeju, Šapcu i Bačkoj Palanci obračunavaju grejanje po potrošnji, a još 20 toplana najavljuje da će taj način primenjivati od jeseni. Ostale imaju oko godinu i po da se pripreme.

"Shodno tome, gradska uprava mora doneti odluku da svi potrošači, odnosno korisnici grejanja u Valjevu plaćati po potrošnji. Što se tiče toplane, ona je spremna", kaže Ivo Stojković, direktor Toplane u Valjevu.

Za naplatu po potrošnji neophodno je da se u zgradama ugrade merači i delitelji toplote, a u stanovima ventili na radijatorima. Za prosečan stan od 60 kvadrata ta investicija košta do 250 evra. Predviđeno je da domaćinstva ventile otplaćuju na rate, najmanje tri godine, kroz račune za grejanje. Toplane imaju podršku Vlade.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da će obezbediti toplanama, odnosno lokalnim samoupravama da nabave kalorimetre za svaku zgradu, kako bi praktično građani što manje bili opterećeni prelaskom merenja po utrošku.

Od 2000. godine, nemačka vlada kroz donacije i povoljne kredite svoje Razvojne banke pomaže srpske toplane. Do sada su investirali 800 miliona evra.

"U protekle tri faze projekta obnove srpskih toplana, koji pomaže Nemačka, u osam toplana podignuta je energetska efikasnost za 10 odsto", kaže Hajnc Georg Vilhelm, ambasador Nemačke u Srbiji. 

U evropskim zemljama, grejanje se uglavnom obračunava po potrošnji. Koristi su višestruke –ušteda goriva i toplotne energije manja je u proseku za petinu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво