Читај ми!

Najava oporavka evrozone

Ekonomije 17 zemalja članica Evropske unije koje koriste evro rašće do kraja godine, najavljuju evropski lideri uprkos očekivanjima da će recesija trajati duže nego što se predviđalo početkom godine.

Evropska unija predviđa da će ekonomija 17 zemalja članica koje koriste evro rasti solidno do kraja ove godine, iako očekuje da će recesija trajati duže nego što se predviđalo pre tri meseca.

U zimskoj prognozi Evropska komisija navodi da će bruto prozvod u evrozoni ove godine verovatno početi sa padom za dodatnih 0,3 odsto. Ipak, Komisija procenjuje da će evrozona tokom godine beležiti postepen rast, i da će ukupni rezultati biti veći nego u 2012. godini.

"Sadašnju situaciju najlakše ćemo opisati ovako: imamo porazne podatke s kraja prošle godine, ohrabrujuće podatke iz skorijeg perioda, i veće poverenje investitora za budućnost. Odlučni potezi koje smo nedavno povukli su utabali put ka oporavku. Sad je važno da ostanemo na kursu reformi i izbegnemo zastoje", kaže evropski komesar za ekonomiju Oli Ren.

Predsednik najjače evropske ekonomije poziva ne samo svoje Nemce, već i sve stanovnike Evrope da ne gledaju samo krizu u evrozoni i političke potrese koji iz nje proizilaze. Predsednik nemačke Joahim Gauk naglašava da u savremenom svetu sa novim industrijskim silama, samo ujedinjena Evropa može da ostane globalni učesnik.

"U prošlosti Evrope, pravili smo pogrešne poteze u nekim ključnim trenucima. Sad to moramo da ispravimo. Molim sve građane da Evropu posmatraju kao zajednicu istih vrednosti. Znam da postoje incijative da se u Velikoj Britaniji održi referendum o članstvu u Uniji. Dragi Englezi, Velšani, Škoti i severni Irci, voleli bismo da ostanete s nama. Potrebno nam je vaše iskustvo najstarije parlamentarne demokratije", ističe Joahim Gauk.

Ipak, zemlje poput Španije i Grčke više se brinu o trenutnom problemu nezaposlenosti. Nova procena Evropske komisije kaže da će stopa nezaposlenosti u evrozoni porasti ove godine, i da će premašiti 12 odsto radno aktivnog stanovništva. Za Španiju i Grčku, u kojima već ne radi svaki četvrti stanovnik, to samo znači nove proteste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво