Inflacija neće biti veća od planirane

Guverner Jorgovanka Tabaković rekla za RTS da veruje da inflacija neće biti veća od 5,5 odsto, koliko je predvidela Narodna banka Srbije. Centralna banka garantuje da će devizni kurs ostati stabilan tokom cele 2013. godine, rekla je Tabakovićeva.

Tokom ove godine inflacija neće biti veća od 5,5 odsto, a Narodna banka Srbije garantuje da će devizni kurs ostati stabilan, poručila guverner Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Treba verovati da će inflacija ostati do 5,5 odsto i to je kolateralna posledica mera i politike koju smo sprovodili", rekla je Tabakovićeva gostojući u Dnevniku RTS-a.

Guverner NBS jer rekla da je od aprila do decembra prošle godine inflacija porasla za 9,5 odsto, od čega je udeo poskupljenja hrane 6,6 odsto. Povećanje cena hrane učestvuje sa 38,8 odsto u ukupnom povećanju cena na tržištu.

To je nešto što treba urediti agrarnom politikom. Mi imamo mnogo monopola, mnogo posrednika, a ne postoji ni robna berza, rekla je Tabakovićeva.

Povećanje cena roba i usluga koje su u nadležnosti Vlade Srbije neće imati veliki uticaj na inflaciju, jer takvih poskupljenja nije bilo cele prošle godine.

Najavljeno poskupljenje struje od 12 odsto učestvovaće u inflaciji sa svega 0,8 odsto, navela je Tabakovićeva.

"Ne može da poskupi parking zbog povećanja cene struje", naglasila je Tabakovićeva i dodala da ne može neko da se povećava cena određenih proizvoda samo zarad ličnog dobitka.

Guverner je naglasila da Narodna banka Srbije nije dozvolila da spekulacijama dođe do povećanja kursa evra.

Tabakovićeva je poručila da NBS garantuje da će devizni kurs ostati stabilan i kretati se u podnošljivim granicama do kraja 2013. godine.

Odgovarajući na pitanje da li će NBS pomoći građanima koji ne mogu na vreme da otplaćuju svoje kredite indeksirane u evrima i švajcarskim francima, Tabakovićeva je rekla da se već radi na tome i da se priprema predlog za komisiju za rešavanje problema tih dugova.

Tabakovićeva je naglasila da građani moraju da shvate da snose ličnu odgovornost za odluke kada se zadužuju kod banaka, tako da dugovi moraju da se vrate.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 19. jan 2013, 15:22) - Voroncov [neregistrovani]

Kurs nije merilo inflacije

već gubitak vrednosti novca u odnosu na cene roba i usluga na koje građani svakodnevno troše novac. Pošto se većina roba uvozi to bi pad vrednosti dinara prema evru direktno uticao na poskupljenje uvoznih proizvoda. Precenjen dinar uvek više odgovara uvoznicima nego izvoznicima. Naravno sve se svodi uvek na onu jednostavnu istinu : nema napretka bez proizvodnje! Sve ostalo je alhemija od ekonomije.

(subota, 19. jan 2013, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Vec su poskupljenja u par zadnjih meseci dostigla vrednost od oko 50% preko prethodnih potreba za budjet a sa istim troskovima.Od kursa,PDV-a,skoka cena namirnica,komunalija,a sad nam jos slede gas i strujni udar,pa nanovo poskupljenja proizvoda i sta ce ostati od standarda-nista.Uostalom napravite sami analize cena s obzirom na isti period prosle god.Nas budjet to tacno oseca.

(subota, 19. jan 2013, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

kako?

Izuzetno cenim i poštujem gospođu Guvernerku ali samo mi nije jasno kako će to da bude5.5 posto kada evo poskupljuju gas istruja a oni povlače po nekakvoj inerciji i sva ostala poskupljenja.

(subota, 19. jan 2013, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

Курс и инфлација

Курс еввра није једини показатељ инфлаторних кретања, заправо то је само споредна појава у односу на кључну тему а то је раст цена. Ако се већ у зимским месецима најављује незанемарљив раст цене струје и ако цене робе широке потрошње буду расле као и раније нема назнака да би се инфлација могла битније смањити јер ови трошкови у укупној српској потрошњи чине врло значајну ставку.

Верујем да ће инфлација бити мања него рпетходне године када је значајно прешла 10% али сумњам да се може тако напрасно преполовити.

(subota, 19. jan 2013, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

tamo-amo

ne dade nam guvernerka pravi odgovor. oni se jos uvek bave prethodom vladom i krizom, nece valjda tako do kraja mandata.

(subota, 19. jan 2013, 10:47) - Павле [neregistrovani]

Мере

Све цене педесет процената у години а инфлација 5,5...Тога нема ни у цртаћима...

(subota, 19. jan 2013, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Dokle

mozete da drzite ovaj vestacki kurs dionara, koji je i previse naduvan, od dolaska guvernerke na vlast dinar je ojacao, neznam kako je to moguce?? osim ako se nedrzi vestacki kurs.

(petak, 18. jan 2013, 23:34) - Rade [neregistrovani]

Ne bih rekao

Ja baš ne vidim ništa svetlo, ne verujem u to, situacija je katastrofalno loša .. jedino čudo da se desi ili da nas po običaju "lažu"...

(petak, 18. jan 2013, 21:19) - Vojvodina [neregistrovani]

cene

Guvernerka može da se hvali sa kursem evra, ali mi ovde živimo od dinara koji sve manje vredi u odnosu na cene!!!