Читај ми!

Dividende od akcija NIS-a na leto

NIS ove godine planira izvoz naftnih derivata vredan 400 miliona evra, rekao za RTS Kiril Kravčenko i dodao da su mogućnosti za pojeftinjenje goriva ove godine minimalne. Za tri miliona građana koji imaju akcije NIS-a, kompanija obećava i isplatu dividendi u julu ili avgustu.

Naftna industrija Srbije je najveći investitor u zemlji, ali sve više posluje i u inostrastvu. U dalju modernizaciju rafinerija i pumpi 2013. godine najavljuju pola milijarde evra ulaganja, potvrdio je RTS-u generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Kravčenko je rekao da je realno da gorivo ove godine pojeftini jedan do dva dinara i dodao da razume da da to ne odgovara potrošačima.

"Zato mi investiramo u budućnost. Do 2016. godine planiramo završetak sledeće faze modernizacije refinerije i tada možemo da napravimo sledeći korak u pojeftinjenju goriva u regionu. Ali za sada to je maksimalno što mi možemo", kaže Kravčenko.

Najavljeno je da će građani koji imaju NIS-ove akcije ove godine prvi put dobiti i dividende. 

"Što se tiče rokova, naša korporativna praksa je da se Upravni odbor sastaje početkom maja povodom godišnjih rezultata, a u junu je Skupština akcionara koja finalno odlučuje o veličini dividende. Ukoliko odluče, u što lično verujem, isplata će biti u julu, avgustu", kaže direktor NIS-a.

Kravčenko je rekao da o veličini dividendi ne može da govori, jer je to nadležnost Upravnog odbora i akcionara. 

Govoreći o planiranom izvozu, Kravčenko je rekao da je u prošloj godini NIS preradio 2,3 milona tona sirove nafte. Za ovu godinu je planirano 3,4 miliona tona što je povećanje od 50 odsto.

"I sledeće dve godine, 2014. i 2015. biće dodatno povećanje od 10 odsto. To je što se tiče količina. Što se tiče novca, za ovu godinu planiramo izvoz otprilike do 400 milona evra, što će zavisiti od cena derivata na tržištu koje ćemo prodati", rekao je Kravčenko.

On kaže da sve više izvoze, pre svega u Bugarsku, Rumuniju i Bosnu i Hercegovinu, ali razmatraju i neke druge zemlje.

"Analiziramo sada Hrvatsku, Mađarsku i čekamo finalno rešenje Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i tamo ćemo, nadam se, proširiti našu delatnost. To je čitav region", rekao je Kravčenko.

Kravčenko je odbacio zamerke u javnosti da se previše eksploatiše domaća nafta i rekao da se ne može saglasiti sa tim.

"Kada pogledamo dinamiku do 2009. godine, možemo da vidimo stalni pad i rezervi i proizvodnje nafte i gasa. Od 2009. godine mi imamo stalni značajni rast proizvodnje, ali i rezervi više nego proizvodnje. To je strateški značajno za Srbiju i isto planiramo naredne godine, da bi svake godine rezerve rasle više nego proizvodnja", zaključio je Kravčenko.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво