Grčka čeka još 44 milijarde pomoći

Ministri finansija evrozone raspravljaju u Briselu da li će Grčkoj biti odobrene 44 milijarde evra pomoći. Evropski zvaničnici hvale Atinu za uspehe u štednji i kažu da odgovornost više nije samo na grčkoj vladi.

U Briselu, ministri finansija 17 država članica evrozone i međunarodni kreditori odlučuju o deblokadi finansijske pomoći Grčkoj. Očekuje se da toj, prezaduženoj zemlji, budu odobrene 44 milijarde, i još dve godine za sprovođenje reformi.

Treći sastanak, ista tema, ali više optimizma da će ovog puta Grčka biti srećnija. Evropski zvaničnici hvale Atinu za uspehe u štednji i kažu da odgovornost više nije samo na grčkoj vladi.

"Odluka je ključna da Grčka izbegne bankrot. To je od značaja za Grčku, za Evropu. Želim da ohrabrim članice evrozone i MMF-a da pređu poslednje korake, poslednji centimetar i postignu dogovor, jer je on tako blizu", rekao je evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren.

Otvoreno je pitanje gde naći dodatne 32 milijarde evra, ako Grčkoj odobre još dve godine za smanjenje javnog duga. Među predlozima su smanjenje kamatne stope koju Grčka plaća na pozajmice kreditorima i da rupu u finansiranju zatvore druge zemlje evrozone.

MMF pritiska Evropsku centralnu banku da prihvati brisanje jednog dela grčkog duga, ali se ona, kao i Nemačka, tome oštro suprotstavlja.

"Sve države evrozone otvoreno su rekle da nisu u poziciji da otpisuju dugove, dok se istovremeno najavljuje nova pomoć. Zbog toga nije korektno to nazivati samo nemačkim problemom, već je reč o problemu cele evrozone", rekao je ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble.

Dok su se ministri finansija dogovarali, zgradu Unije blokirali su mlekari sa više od dve hiljade traktora. Iako se o njihovim problemima raspravlja sredinom nedelje, evropski poljoprivrednici besni su zbog niskih cena mleka i sve nepovoljnijih kredita.

broj komentara 0 pošalji komentar