Читај ми!

Srpske i nemačke kompanije grade "Južni tok"

Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju počeće oko 20. decembra, rekao generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović uoči sastanka sa nemačkim ambasadorom Hajncom Vilhelmom. Deonice gasovoda mogle bi zajedniki da grade nemačke i srpske kompanije, ističe Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će izgradnja gasovoda "Južnog toka" kroz Srbiju počeće oko 20. decembra i najavio da bi ovdašnje deonice gasovoda mogle da grade nemačke i srpske kompanije u zajedničkom konzorcijumu.

Bajatović je, pre sastanka sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom, napomenuo da rukovodstvo "Srbijagasa" već razgovara sa nekim nemačkim kompanijama, poput "Simensa", o opremanju i izgradnji "Južnog toka" kroz Srbiju.

"Računamo na tehnološko znanje koje možemo da dobijemo od nemačkih preduzeća, kao i na kreditne linije banaka iz te zemlje", precizirao je Bajatović.

Bajatović je naglasio da "Srbijagas" ima odlične kontakte sa nemačkim energetskim kompanijama i dodao da se ovih dana očekuje i realizacija finansijskog aramnžmana sa Dojče bankom.

Prema njegovim rečima, Nemačka je jedan od najznačajnihih ekonomskih i političkih partnera Srbije koja iz takve saradnje može da ima koristi u budućnosti.

"Nemačka je i jedan od najvećih i najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i sa tom zemljom nas vežu zajednička interesovanja, ne samo u energetici, već i u oblasti razvoja Dunavske strategije i saradnja u naučno-tehnološkom domenu", napomenuo je Bajatović.

Ambasador Vilhelm očekuje da će nemačke kompanije moći da sarađuju sa ovdašnjim firmama na izgradnji "Južnog toka" kroz Srbiju.

Vilhelm je podsetio da već postoji dobra saradnja između enegretskih preduzeća Srbije i Nemačke - EPS i RWE, koje su nedavno potpisale Memorandum o razumevanju za izgradnju termoelektrane u Obrenovcu.

Nemački ambasador je rekao da se nada da će ta saradnja biti produbljena u budućnosti i da će Memorandum o razumevanju prerasti u ugovor za realizaciju projekta u Obrenovcu.

O projektu "Južni tok"

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler potvrdio je ove nedelje da će izgradnja "Južnog toka" početi 7. decembra i da će prve količine ruskog gasa poteći u zapadnu Evropu 2015. godine.

Projekat predviđa da "Južni tok", u dužini od 3.600 kilometara (km), ide kopnenim putem, od nalazišta gasa u Rusiji do ruskog dela crnomorske obale, u okolini grada Novorosijska.

Nakon toga, gasovod ide po dnu Crnog mora, u dužini od 900 km, do bugarske obale, a zatim kopeninim putem ka granici Srbije.

Ceo projekat trebalo bi u prvoj fazi, do kraja 2015. godine, da osigura godišnji transport oko 32 do 33 milijarde kubnih metara prirodnog gasa do potrošača u južnoj Evropi, a dve godine kasnije, kada bude pušten u rad i drugi cevovod, dvostruko veću količinu tog energenta.

U gradnju "Južnog toka" biće uloženo, prema najnovijim procenama, oko 24 milijarde evra.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a očekuje se da će u u njoj biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.

Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gasprom" koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи