Читај ми!

Milijarde od sunca

Na proleće u Srbiji počinje gradnja najvećeg solarnog parka u Evropi. Investicija vredna milijardu i 755 miliona evra. Solarni park biće u jugoistočnoj Srbiji.

Nerazvijenom jugoistoku Srbije stižu investicije u vrednosti od milijardu i 755 miliona evra. Na proleće bi trebalo da počne izgradnja najvećeg solarnog parka u Evropi. To obećava investitor, kompanija "Sekjurum ekviti partners internešenel", koja je sa Vladom krajem oktobra potpisala Ugovor. Prema najavama, Srbija će uz solarni park dobiti i tri nove fabrike.

U Srbiji se može dobro zaraditi i od sunca, jer je ovde zračenje čak 40 odsto veće od centralnoevropskog proseka. To je uz kvalifikovanu radnu snagu i ažurnost državnih institucija, investitoru bio, kako kaže, glavni motiv da u našoj zemlji gradi solarni park snage 1.000 megavata. Otud i simbolični naziv projekta – Jedan giga.

"Mi smo sa Vladom Srbije potpisali krovni sporazum, pravno obavezujući među stranama koji definiše detalje i rokove u vezi sa realizacijom projekta. Planiramo da do aprila sledeće godine dobijemo sve neophodne dozvole za izgradnju i krenemo u fizičku realizaciju", kaže direktor "Sekjurum ekviti partners internešenel" Ivan Matejak.

Investitor se obavezao da će projekat završiti do 2015. godine. Solarni park prostiraće se na 3.000 hektara. I Vlada i investitor tvrde da će se koristiti isključivo nepoljoprivredno, zapušteno zemljište.

Solarni park biće u jugoistočnoj Srbiji, ali još nije utvrđeno mesto, ali ono što se zna jeste da neće biti na jednoj nego na nekoliko lokacija. Pominje se područje Vranja, Dimitrovgrada i Pirota.

Od te investicije godišnje se očekuje 28 miliona evra prihoda, samo od poreza. Ministarka energetike Zorana Mihajlović ističe višestuki ekonomski značaj tog projekta.

"Nije u pitanju samo solarni park nego su u pitanju i kompanije koje će biti napravljene za proizvodnju kako solarnih panela tako i kompanije koje će se, zapravo, baviti proizvodnjom  električne energije i solarne elektrane. Tri kompanije koje će biti napravljene zaposliće negde oko 700, 800 ljudi", rekla je Mihajlovićeva.

Podsticajne tarife za solarnu energiju su 23 evrocenta za kilovat-čas, ali država neće imati te troškove.

Direktor Ivan Matejak kaže da od Srbije za realizaciju te investicije ne traže nijedan vid posticajnih mera, što je danas tendencija u obnovljivim izvorima energije.

Firma "Sekjurum ekviti parters internešenel" registrovana je na Malti, a sedište je u Americi. Izvođač radova je "MX group", koja radi po tehnologiji trećeg proizvođača solarnih panela u Evropi.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво