Читај ми!

Dačić: EPS neće biti privatizovan

Od ključnog je značaja da Srbija zadrži kontrolni paket akcija u sektoru energetike, rekao premijer Srbije Ivica Dačić, i dodao da EPS neće biti privatizovan. Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija spremno dočekuje grejnu sezonu i da će građani imati dovoljno električne energije.

Premijer Ivica Dačić rekao je u Perućcu da preduzeće Elektroprivreda Srbije neće biti privatizovano i ocenio da je od ključnog značaja da Srbija zadrži kontrolni paket akcija u sektoru energetike.

"To ne znači da neće biti nastavljena sklapanja strateških partnerstava", istakao je Dačić u Perućcu na ceremoniji povodom završetka radova na trećoj i otvaranju radova na četvrtoj fazi revitalizacije hidroelektrane "Bajina Bašta".

Prema njegovoj oceni, revitalizacija tri bloka 46 godina stare hidroelektrane "Bajina Bašta", i početak radova na četvrtom, je investicija u budućnost, jer je njen radni vek produžen za 30 do 40 godina.

Dačić je naglasio da su Srbiji neophodni razvojni projekti i investicije podsećajući da je to jedini način da se izađe iz ekonomske krize. "Ovo nije samo proces revitalizacije već i deo projekta privrednog oporavka zemlje", rekao je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima u budućnosti se očekuju mnogobrojni projekti u različitim oblastima energetike iz različitih zemalja izrazivši nadu da će radovi na revitalizaciji HE "Bajina Bašta" biti završeni u roku do sledeće godine.

Energetika treba da bude generator razvoja Srbije, poručio je Dačić, ističući da će Vlada Srbije učiniti sve, ne samo da revitalizuje postojeće elektrane, nego i da izgradi neku novu, što nije urađeno 20 godina.

Dačić je izjavio da je nova Vlada Srbije nova šansa i da treba da pokaže da će učiniti sve kako bi bila uspešnija od svih prethodnih vlada. On je naglasio da je jedna od stvari koja je u ovom trenutku ključna za Vladu stabilno snabdevanje strujom i obezbeđenje grejne sezone.

On je novinarima preneo i da je danas razgovarao sa delegacijom slovenačke kompanije "Gorenje", koja ima tri fabrike u Srbiji i koji su ga obavestili o nameri da 50 odsto svoje proizvodnje presele u Srbiju.

Premijer Srbije je pozvao zvaničnike Crne Gore pozvao da, umesto protesta koje su uputili Srbiji zbog izgradnje određenih kapaciteti na reci Lim, iako te projekte radi Republika Srpska, sednu zajedno za sto i pruže ruku jedni drugima.

"Umesto protesta, ja ih pozivam da posle izbora sednemo da se dogovorimo da zajedno radimo i pružimo jedni drugima ruku, da izgradimo još kapaciteta kako bi naši građani uživali zajedno u svemu tome", poručio je on.

Spremno dočekujemo grejnu sezonu

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će EPS spremno dočekati grejnu sezone, a građani Srbije imati dovoljno električne energije, kao i da će naredne godine početi realizacija novih projekata u energetskom sektoru.

Mijalovićeva je rekla da je jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i izgradnja HE Bistrica i da je Drina za Srbiju najvažnija ekološka i energetska reka.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo projektom u HE Bajina Bašta i očekivanje da će uskoro biti gradjeni i novi kapaciteti.

Predstavnik Nemačke razvojne banke Jirgen Velšof je rekao da je projekat revitalizacije HE Bajina Bašta počeo 2003. godine i da je 90 odsto posla završeno.

 

Velšof je izrazio očkivanje da će ceo posao biti završen naredne godine i da će tada biti započeta i revitalizacije HE Zvornik.

U hidroelektrani Bajina Bašta obeležen je završetak probnog rada trećeg obnovljenog agregata i otvoreni su radovi na obnovi četvrtog, a kada bude završena modernizacija biće povećana prozivodnja struje za 40 miliona kilovat časova godišnje.

Planirano je da u avgustu naredne godine bude završena kompletna revitalizacija te hidroelektrane, kojom će snaga po agregatu biti povećana za 13 megavata.

U revitalizaciju HE Bajina Bašta, najznačajniju investiciju za sada, biće uloženo 77 miliona evra, od kojih je 30 miliona kredit Nemačke razvojne banke, a 47 sredstva EPS od prodaje električne energije.

Radni vek hidroelektrane biće produžen za 30 do 40 godina.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара