Читај ми!

Fond za spas od krize

Glavno oružje u borbi protiv krize biće Fond za spasavanje država s finansijskim problemima, koji će imati 700 milijardi evra kapitala. Političari su optimisti, analitičari skeptični. Španija bi mogla da bude prva zemlja koja će zatražiti pomoć.

Evropski stabilizacioni mehanizam počeo je da radi. Fond za spasavanje država s finansijskim problemima imaće 700 milijardi evra kapitala i biće glavno oružje u borbi protiv krize. U istom danu ministri finansija evrozone razgovarali su o nagomilanim problemima u najugroženijim državama - Grčkoj, Španiji, Portugaliji i Kipru.

Težak pionirski zadatak dočekao je Nemca Klausa Reglinga, vršioca dužnosti direktora Evropskog stabilizacionog mehanizma. Zajedno sa još četrdeset radnika učinio je sve da fond deluje kao stalni mehanizam stabilnosti evrozone. Fond će snabdevati novcem finansijski poljuljane države i nestabilne banke.

"Ovo je dobra vest za Evropu. Stupanje na snagu ovog fonda pokazuje našu zajedničku spremnost da evrozona savlada prepreke koje su pred nama", kaže predsednik Evrogrupe Žan Klod Junker.

Evropski stabilzacioni mehanizam na tržištu kapitala prodavaće obveznice i dobijenim novcem pomagaće onima kojima zatreba. Na raspolaganju im je 500 milijardi evra. Ostalih 200 su garancija ulagačima da je novac dobro uložen. Političari su optimisti, analitičari skeptični.

"To nije način da se reše sve nedaće evrozone, ali dobro je da fond postoji. Prva koja bi mogla da zatraži pomoć, jeste Španija", smatra berzanski analitičar Robert Halver.

Šta dalje, pitaju se ministri finansija evrozone koji analiziraju, pre svega predlog budžeta Grčke i preliminarni izveštaj Trojke.

Poruke im sa ulice Atine šalju nezadovoljni građani, članovi sindikata privatnog i javnog sektora. Nezadovoljni su i penzioneri koji su u znak protesta zapalili zastavu Evropske unije.

Grci u besu čekaju i nemačku kancelarku koja u utorak dolazi u prvu posetu od izbijanja dužničke krize. U Merkelovoj vide glavnog krivca za drakonske mere štedenje. Čekaju je i do sada neviđene mere bezbednosti, na ulicama će biti sedam hiljada policajaca kojima je nedavno smanjena plata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво