Читај ми!

Španska vlada steže kaiš

Vlada Španije treba da predstavi restriktivni budžet za 2013. godinu, iako hiljade Španaca danima protestuje. Vlada planira da uštedi još 40 milijardi evra smanjenjem budžetskih troškova, povećanjem poreza, izmenom penzionog sistema, većom kontrolom troškova lokalnih vlasti.

Španija je na nogama. Dok se čeka da vlada u Madridu predstavi restriktivni budžet za 2013. godinu, hiljade Španaca danima protestuje zbog najave novih dažbina i otpuštanja.

Ekonomska situacija u zemlji se pogoršava. Strahuje se da će Španija morati da zatraži međunarodnu pomoć, što će uticati na celu evrozonu.

Recesija u Španiji se produbljuje. Blede izgledi da Madrid održi reč evropskim partnerima i do kraja godine smanji deficit na 6,3 odsto bruto društvenog proizvoda.

Zato vlada planira da uštedi još 40 milijardi evra – smanjenjem budžetskih troškova, povećanjem poreza, izmenom penzionog sistema, većom kontrolom troškova lokalnih vlasti.

"Kao i uvek, smanjuju broj zaposlenih i plate u javnom sektoru, izdatke za obrazovanje, zdravstvo i druge javne poslove. Naši političari ne mare za nas. Treba da su sa nama na ulicama i da brane naše interese", tvrde demonstranti.

U četvrtoj ekonomiji evrozone, vrednoj gotovo hiljadu i po milijardi evra, prezaduženi su svi – građani, banke, regije. Budžetom za 2013. godinu, najveće smanjenje izdataka predviđa se u poljoprivredi – čak za trećinu. Mnoga imanja su zapuštena, zbog nemogućnosti farmera da otplaćuju kredite i ulažu u proizvodnju.

"Nema novca za investiranje u regionalni razvoj. U mestima u kojima je postojala potpuna zaposlenost, sada je nezaposlen svaki četvrti. Biće potrebne decenije da izađemo iz krize", ističe Fernando Vera iz Socijalističke partije Španije.

Vlada premijera Marjana Rahoja nada se da će nove mere biti dovoljne da evrozona ne pojača kontrolu potrošnje i deficita, ako Madrid zatraži finansijsku pomoć.

Španiju bi sutra mogao da dočeka novi udarac, rezultati stres-testa banaka, koji će pokazati da li će vladi za spas banaka biti dovoljno planiranih 60 od 100 milijardi evra evropskog zajma.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво