Španska vlada steže kaiš

Vlada Španije treba da predstavi restriktivni budžet za 2013. godinu, iako hiljade Španaca danima protestuje. Vlada planira da uštedi još 40 milijardi evra smanjenjem budžetskih troškova, povećanjem poreza, izmenom penzionog sistema, većom kontrolom troškova lokalnih vlasti.

Španija je na nogama. Dok se čeka da vlada u Madridu predstavi restriktivni budžet za 2013. godinu, hiljade Španaca danima protestuje zbog najave novih dažbina i otpuštanja.

Ekonomska situacija u zemlji se pogoršava. Strahuje se da će Španija morati da zatraži međunarodnu pomoć, što će uticati na celu evrozonu.

Recesija u Španiji se produbljuje. Blede izgledi da Madrid održi reč evropskim partnerima i do kraja godine smanji deficit na 6,3 odsto bruto društvenog proizvoda.

Zato vlada planira da uštedi još 40 milijardi evra – smanjenjem budžetskih troškova, povećanjem poreza, izmenom penzionog sistema, većom kontrolom troškova lokalnih vlasti.

"Kao i uvek, smanjuju broj zaposlenih i plate u javnom sektoru, izdatke za obrazovanje, zdravstvo i druge javne poslove. Naši političari ne mare za nas. Treba da su sa nama na ulicama i da brane naše interese", tvrde demonstranti.

U četvrtoj ekonomiji evrozone, vrednoj gotovo hiljadu i po milijardi evra, prezaduženi su svi – građani, banke, regije. Budžetom za 2013. godinu, najveće smanjenje izdataka predviđa se u poljoprivredi – čak za trećinu. Mnoga imanja su zapuštena, zbog nemogućnosti farmera da otplaćuju kredite i ulažu u proizvodnju.

"Nema novca za investiranje u regionalni razvoj. U mestima u kojima je postojala potpuna zaposlenost, sada je nezaposlen svaki četvrti. Biće potrebne decenije da izađemo iz krize", ističe Fernando Vera iz Socijalističke partije Španije.

Vlada premijera Marjana Rahoja nada se da će nove mere biti dovoljne da evrozona ne pojača kontrolu potrošnje i deficita, ako Madrid zatraži finansijsku pomoć.

Španiju bi sutra mogao da dočeka novi udarac, rezultati stres-testa banaka, koji će pokazati da li će vladi za spas banaka biti dovoljno planiranih 60 od 100 milijardi evra evropskog zajma.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 28. sep 2012, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

uznemirujuce

ovo def. uliva strah i nespokojstvo!!!

(petak, 28. sep 2012, 09:36) - Voroncov [neregistrovani]

Sve naopako

Dakle država prvo troši u izobilju i nauči narod isto tako potrošnji i dobrom lagodnom životu, a onda se sete da treba da štede. Za rezultat imaju nezadovoljan narod koji se bije po ulicama. Iz loših životnih uslova lako se navići na dobre uslove. ali obrnuto , vrlo teško.

(petak, 28. sep 2012, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

Ne u EU !

Ne u EU !