Читај ми!

Revizori u Grčkoj

U Atinu došli revizori EU, MMF-a i Evropske centralne banke gde proveravaju da li grčke vlasti sprovode zadate reforme i mere štednje, kako bi ta zemlja dobila nove zajmove. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zatražio od Grčke da ispuni obaveze prema svojim kreditorima.

Posle kratkog postizbornog predaha, evropski zvaničnici ponovo jačaju pritisak na Grčku. Inspektori takozvane "trojke" grčkih kreditora, koju čine MMF, Evropska unija i Evropska centralna banka, nalaze se u poseti Atini, gde procenjuju napredak te prezadužene zemlje u primeni reformi koje su predviđene paketom pomoći od 130 milijardi evra.

Od nove vlade premijera Antonisa Samarasa evropski zvaničnici očekuju da ispuni preuzete obaveze i iznese jasan plan kako namerava da uštedi 11 i po milijardi evra, da bi se smanjio ogroman budžetski deficit. 

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je da Grčka ne sme da odlaže primenu obaveza. Barozo je istakao je da će Grčka ostati u okviru evrozone sve dok bude poštovala preuzete obaveze.

Očekuju se nova smanjenja penzija i plata u javnom sektoru, posebno u oblastima zdravstva i socijalne zaštite. Sindikati već najavljuju vruću jesen.

Generalni sekretar sindikata Adedi, Iljas Iljopulos, izrazio je nezadovoljstvo zbog novih mera štednje.

"Inspektori zahtevaju da se primeni sporazum o uštedi 11 i po milijardi evra i još tri milijarde kasnije, što je za nas potpuno neopravdano i neprihvatljivo. Od koga će da uzmu taj novac, od građana koji ne mogu da podmire osnovne potrebe", upitao je Iljopulos.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će se pregovori sa grčkom vladom oko primene mera štednje produžiti do septembra.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi kaže da će Centralna banka preduzeti sve neophodne mere za opstanak evrozone i smanjenje troškova zaduživanja njenih članica.

Zaključci kreditora presudiće da li će Grčka do septembra, kako je planirano, dobiti novu tranšu u iznosu od 31 i po milijardu evra. Taj novac je zvaničnoj Atini potreban za isplatu plata i penzija, kao i za dokapitalizaciju posrnulih banaka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво