Revizori u Grčkoj

U Atinu došli revizori EU, MMF-a i Evropske centralne banke gde proveravaju da li grčke vlasti sprovode zadate reforme i mere štednje, kako bi ta zemlja dobila nove zajmove. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zatražio od Grčke da ispuni obaveze prema svojim kreditorima.

Posle kratkog postizbornog predaha, evropski zvaničnici ponovo jačaju pritisak na Grčku. Inspektori takozvane "trojke" grčkih kreditora, koju čine MMF, Evropska unija i Evropska centralna banka, nalaze se u poseti Atini, gde procenjuju napredak te prezadužene zemlje u primeni reformi koje su predviđene paketom pomoći od 130 milijardi evra.

Od nove vlade premijera Antonisa Samarasa evropski zvaničnici očekuju da ispuni preuzete obaveze i iznese jasan plan kako namerava da uštedi 11 i po milijardi evra, da bi se smanjio ogroman budžetski deficit. 

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je da Grčka ne sme da odlaže primenu obaveza. Barozo je istakao je da će Grčka ostati u okviru evrozone sve dok bude poštovala preuzete obaveze.

Očekuju se nova smanjenja penzija i plata u javnom sektoru, posebno u oblastima zdravstva i socijalne zaštite. Sindikati već najavljuju vruću jesen.

Generalni sekretar sindikata Adedi, Iljas Iljopulos, izrazio je nezadovoljstvo zbog novih mera štednje.

"Inspektori zahtevaju da se primeni sporazum o uštedi 11 i po milijardi evra i još tri milijarde kasnije, što je za nas potpuno neopravdano i neprihvatljivo. Od koga će da uzmu taj novac, od građana koji ne mogu da podmire osnovne potrebe", upitao je Iljopulos.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će se pregovori sa grčkom vladom oko primene mera štednje produžiti do septembra.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi kaže da će Centralna banka preduzeti sve neophodne mere za opstanak evrozone i smanjenje troškova zaduživanja njenih članica.

Zaključci kreditora presudiće da li će Grčka do septembra, kako je planirano, dobiti novu tranšu u iznosu od 31 i po milijardu evra. Taj novac je zvaničnoj Atini potreban za isplatu plata i penzija, kao i za dokapitalizaciju posrnulih banaka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 27. jul 2012, 10:24) - P.V. [neregistrovani]

Nije li...

...Gogolj pisao o ovome? :) :) :) :)