Organsko mleko iz Čuruga

Farma u Čurugu ima oko hiljadu krava koje u proseku godišnje daju sedam hiljada litara mleka. Hrane ih proizvodima organskog porekla. Uskoro će se na toj farmi dnevno proizvoditi 18 tona mleka organskog porekla. Međutim, potrebne su velike higijenske mere.

Uskoro će se na farmi u Čurugu dnevno proizvoditi 18 tona mleka organskog porekla, što je i za evropske prilike velika količina. Kontrolori svakodnevno nadgledaju radnike u preduzeću "Budućnost", koji na dve hiljade hektara proizvode hranu za krave bez mineralnog đubriva i sredstava za zaštitu bilja.

Na farmi u Čurugu je oko hiljadu krava koje u proseku godišnje daju više od sedam hiljada litara mleka. Hrane ih proizvodima organskog porekla, što poboljšava kvalitet mleka.

Finski naučnici su dokazali da mleko koje daju krave hranjene na ovaj način, ima za trećinu više omega tri masnih kiselina, koje utiču na smanjenje masnoća u krvi. Osim ishrane, važan je i način držanja životinja.

"Boravak životinja na otvorenom prostoru na pašnjacima, u ispustima omogućava životinjama da se bolje osećaju, zdravstveno stanje im je bolje popravlja im se apetit", rekao je Jovan Popović iz "Velvet farm" u Čurugu.

Ima manje posla i za veterinare. Pored trave, sena i silaže, krave hrane i koncentratom organskog porekla. Zato je napravljena fabrika za proizvodnju tih hraniva. Najbliža slična nalazi se u Severnoj Austriji. Ipak, stručnjaci upozoravaju na stalni oprez.

Doktor Snežana Oljača sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da su potrebne velike higijenske mere.

"Komplikovana je proizvodnja jer je veliki broj životinja na malom prostoru rizično za bolesti i ostale probleme. Češće se organska proizvodnja bazira na malim farmama", kaže Oljača.

Strogi su propisi koji se moraju primenjivati da bi se dobio sertifikat, potvrda o proizvodnji organske hrane. Nemoguća je, recimo, proizvodnja na njivama bez tampon zone.

"Pored toga imamo u skladu sa sa zahtevima organske proizvodnje formiranje drvoreda koji služe kao zaštitini pojas za organsku proizvodnju, zaštita od vetrova i kao stanište za ptice", kaže Zoran Jakšić iz "Budućnosti" u Čurugu.

Setvu i sve druge procese u ratarstvu već dve godine nadgledaju stručnjaci kontrolne sertifikacione kuće. Organsko mleko u domaćim trgovinama moglo bi da se nađe već naredne godine, kada će na ovoj farmi dobiti potvrdu da njihova roba ima taj kvalitet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво