Читај ми!

Kraj paraćinske "Štofare"

Posle 108 godine rada, paraćinska "Štofara" će bankrotirati, a mašine i imovina će biti rasprodati kako bi se namirila dugovanja. "Štofara" je bila licencirani partner Međunarodnog sekreterijata za vunu sa pravom da nosi zaštitni znak Woolmark.

U "Štofari" u Paraćinu, posle 108 godina, odlukom Privrednog suda, proglašen je bankrot, a od prodaje imovine biće namireni poverioci i radnici koji već duže vreme ne primaju plate, niti im se uplaćuju dopinosi za penziono i zdravstveno osiguranje.

"Za sada se prodaje samo nesporno vlasništvo štofare kao stečajnog dužnika kako bi se namirili poverioci, a još uvek se ne zna da li će se fabrika prodavati kao pravno lice ili će to biti pojedinačna prodaja imovine", rekao je stečajni upravnik fabrike Saša Jovanović.

Očekujemo da se čitav postupak prodaje okonča za nekoliko meseci, a prodaja je u interesu svih, ocenio je Jovanović. Prema njegovim rečima predmet prodaje su mašine koje su stare i rashodovane, a u vlasništvu su nekadašnje Industrije tekstila "Branko Krsmanović".

"One se prodaju u delovima i seku se zbog gabarita i prodaju kao staro gvožđe", rekao je Jovanović.

Kako je objasnio saglasnost za prodaju mašina dobijena je od Odbora poverilaca i stečajnog sudije, a njihovom prodajom treba da se namire troškovi stečajnog postupka.

Jovanović je napomenuo da je u toku predaja dokumentacije radnika za 2008. godinu s obzirom da nije povezan staž za tu godinu u trajanju od oko devet meseci.

"Staž će brzo biti upisan i to najpre radnicima koji su već ostvarili pravo na penziju".

Od giganta do bankrota

Paraćinska Štofara, koja je bila jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u našoj zemlji, počela je proizvodnju 1904. godine pod imenom "Fabrika vunenih tkanina Vlada Teokarović i Kompanija".

Posle Drugog svetskog rata preimenovana je u Preduzeće za preradu vune "Branko Krsmanović".

Pre početka tranzicije, godišnje je proizvodila dva i po miliona metara tkanine od najkvalitetnije australijske vune, 350.000 komada konfekcijskih proizvoda i oko 170.000 komada trikotažnih odevnih predmeta. Preko 65 odsto proizvodnje je odlazilo na inostrano tržište.

Bila je licencirani partner Međunarodnog sekreterijata za vunu sa pravom da nosi zaštitni znak Woolmark.

Proizvodnja je stala pre dve godine. Svi pokušaju lokalne samouprave, ukuljučujući i iniciranje stečaja, nisu uspeli i revitalizacija proizvodnje se nije dogodila. Sada proglašenjem bankrotstva više nema nikakvog plana reorganizacije niti štofara postoji kao privredni subjekt.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво