Kraj paraćinske "Štofare"

Posle 108 godine rada, paraćinska "Štofara" će bankrotirati, a mašine i imovina će biti rasprodati kako bi se namirila dugovanja. "Štofara" je bila licencirani partner Međunarodnog sekreterijata za vunu sa pravom da nosi zaštitni znak Woolmark.

U "Štofari" u Paraćinu, posle 108 godina, odlukom Privrednog suda, proglašen je bankrot, a od prodaje imovine biće namireni poverioci i radnici koji već duže vreme ne primaju plate, niti im se uplaćuju dopinosi za penziono i zdravstveno osiguranje.

"Za sada se prodaje samo nesporno vlasništvo štofare kao stečajnog dužnika kako bi se namirili poverioci, a još uvek se ne zna da li će se fabrika prodavati kao pravno lice ili će to biti pojedinačna prodaja imovine", rekao je stečajni upravnik fabrike Saša Jovanović.

Očekujemo da se čitav postupak prodaje okonča za nekoliko meseci, a prodaja je u interesu svih, ocenio je Jovanović. Prema njegovim rečima predmet prodaje su mašine koje su stare i rashodovane, a u vlasništvu su nekadašnje Industrije tekstila "Branko Krsmanović".

"One se prodaju u delovima i seku se zbog gabarita i prodaju kao staro gvožđe", rekao je Jovanović.

Kako je objasnio saglasnost za prodaju mašina dobijena je od Odbora poverilaca i stečajnog sudije, a njihovom prodajom treba da se namire troškovi stečajnog postupka.

Jovanović je napomenuo da je u toku predaja dokumentacije radnika za 2008. godinu s obzirom da nije povezan staž za tu godinu u trajanju od oko devet meseci.

"Staž će brzo biti upisan i to najpre radnicima koji su već ostvarili pravo na penziju".

Od giganta do bankrota

Paraćinska Štofara, koja je bila jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u našoj zemlji, počela je proizvodnju 1904. godine pod imenom "Fabrika vunenih tkanina Vlada Teokarović i Kompanija".

Posle Drugog svetskog rata preimenovana je u Preduzeće za preradu vune "Branko Krsmanović".

Pre početka tranzicije, godišnje je proizvodila dva i po miliona metara tkanine od najkvalitetnije australijske vune, 350.000 komada konfekcijskih proizvoda i oko 170.000 komada trikotažnih odevnih predmeta. Preko 65 odsto proizvodnje je odlazilo na inostrano tržište.

Bila je licencirani partner Međunarodnog sekreterijata za vunu sa pravom da nosi zaštitni znak Woolmark.

Proizvodnja je stala pre dve godine. Svi pokušaju lokalne samouprave, ukuljučujući i iniciranje stečaja, nisu uspeli i revitalizacija proizvodnje se nije dogodila. Sada proglašenjem bankrotstva više nema nikakvog plana reorganizacije niti štofara postoji kao privredni subjekt.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 08. jun 2012, 13:53)
anonymous [neregistrovani]

moderni politicari

sto bi rekao dj. balasevic im'o bi ja stogod kasti ... ;)

(petak, 08. jun 2012, 07:16)
Voroncov [neregistrovani]

Najgora moguća ekonomska politika

Uništiti fabriku koja je imala tradiciju od 108 godina, dokaz je potpune neodgovornosti za privredu. To je pokazatelj da je ekonomska politika sigurno i najgora i najpogubnija u poslednjih 108 godina.Gledao sam i ranije scene kada radnici u Beogradskom pamučnom kombinatu plaču za svojim starim mašinama.Sve je to i previše bolno i pogubno za opstanak naroda. Ekonomsko unišrenje je put ka biološkom uništenju!

(četvrtak, 07. jun 2012, 23:41)
anonymous [neregistrovani]

ma da

prodati u staaro gvozdje koliko je kilo gvozdja i koliko stofara ima masina.Sramota ja sam radio u Kanadi na presi za gvozdje iz 1904 godine.Tu masinu su preradili i ubrzali joj rad ,cela je nalivena od cistog gvozdja lepo ofarbana sa svim onim frcoklama kako su ih kitili u to vreme i sta ,tuko sam normu svaki dan.Evo testa za novog predsednika da pokaze koliko je ozbiljan.Ovo treba spreciti ,siguran sam da bi neko kupio te masine-ako nebi Srbi neko u Africi ili Indiji bi sigurno.

(četvrtak, 07. jun 2012, 22:51)
anonymous [neregistrovani]

Raspućkali ste i to!

Kriva država, a fabrika mora da opstane i da bude u državnom vlasništvu.Zašto su radnici te firme godinama davali svoju mladost i živote za nju. Pozdrav vrednim radnicima iz Paraćina!

(četvrtak, 07. jun 2012, 17:21)
branko besedic [neregistrovani]

paracinska stofara

Sesdesetih godina ja sam ziveo iradio u nemackoj ,tamo sam kupio dva odela iznutra je pisalo PARACINSKI STOF a danas ....

(četvrtak, 07. jun 2012, 15:34)
anonymous [neregistrovani]

Nekad i sad...

Nekada sam kupovao paraćinske štofove i bio vrlo zadovoljan. Sad neki tvrde kako je korist za sve da se mašine prodaju u staro gvožđe. Neka nas Bog sačuva!